«Соціальна відповідальність бізнесу: конструктивний діалог з суспільством та владою» — міжрегіональна конференція Українського союзу промисловців і підприємців відбулася в Черкасах. У її роботі взяли участь представники дипломатичного корпусу, владних і бізнесових кіл з різних регіонів України.

«Для нас сьогодні дуже важливо, щоб Україна позиціонувала себе у світі як держава, яка створює всі умови для розвитку громадянського демократичного суспільства, а основна ознака такого суспільства — постійний діалог і наявність зворотного зв’язку між владою і представниками бізнесу, інвесторами», — зазначив президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах (на знімку).

Учасники конференції були одностайні в тому, що соціальна відповідальність бізнесу появляється тоді, коли держава відповідає за якість економічного розвитку та за створення сприятливих умов діяльності підприємництва, інвестиційний та податковий клімат, активно залучає досвід та інтелект бізнесу до формування соціально-економічної політики. В Україні ж діалог бізнесу і влади більш схожий на монолог, вважають підприємці.

«Якщо влада допускає односторонні кроки, які погіршують умови бізнесу, починаючи з непрогнозованих змін податкового законодавства, валютно-курсової політики, погіршення інвестиційного клімату, проведення численних перевірок, які підприємці називають державним рекетом, тоді про стимули до соціальної відповідальності годі й казати», — наголосив Анатолій Кінах.

Відсутність належного діалогу між бізнесом і владою негативно впливає на настрої громадськості, стверджують в Національній академії наук. Зокрема, такий важливий елемент для побудови суспільних відносин, як довіра, в Україні перебуває на досить низькому рівні. За словами директора Інституту економіки та прогнозування НАНУ, академіка Валерія Геєця, жодна із суспільних інституцій сьогодні за рівнем довіри населення не досягає навіть трійки за п’ятибальною шкалою. Причому це стосується і держави, і громадських організацій, і приватного бізнесу.

За словами голови Черкаської обласної державної адміністрації Олександра Черевка, особливо гостро стоїть питання пошуку шляхів порозуміння між владою та бізнесом в умовах вступу України до Світової організації торгівлі. «Щоб в умовах СОТ українські підприємства добре почувалися, потрібно зробити чимало — запровадити програми енергозбереження, модернізувати економіку, оновити основні фонди, — каже він. — Черкащина потребує надійної підтримки, зокрема Українського союзу промисловців і підприємців, щоб усе це втілити в життя». Для ефективнішого діалогу бізнесових організацій і влади УСПП з Черкаською обласною державною адміністрацією в рамках конференції підписали угоду про співпрацю.

Одна з причин, за якою українські компанії дедалі частіше звертаються до соціальної відповідальності, є інтеграція у світові економічні процеси. Вихід вітчизняного бізнесу на європейські ринки, співпраця з іноземними інвесторами та постійно зростаюча конкуренція тепер вимагають від нього дотримання загальноприйнятих у світі стандартів — соціальної відповідальності, прозорості, готовності звітувати перед громадою. Найбільшою світовою ініціативою відповідальності бізнесу є Глобальний договір ООН. На конференції координатор Глобального договору в Україні Олена Панова вручила УСПП сертифікат, що засвідчує приєднання до договору та передбачає підтримання всіма членами союзу його стандартів.