Футбол. Матч за Суперкубок України. «Шахтар» (Донецьк) — «Динамо» (Київ). 1:1 (пенальті — 5:3). Голи: Мілевський, 6, Чигринський, 38. Післяматчеві пенальті забили: Фернандіньо, Рац, Чигринський, Срна, Брандау — Ярмоленко, Нінковіч, Алієв; не забив — Діакате.

«Шахтар»: Худжамов, Срна, Чигринський, Кучер, Рац, Гюбшман, Дуляй, Вілліан (Брандау, 46), Ілсіньо (Жадсон, 71), Фернандіньо, Селезньов (Гладкий, 71). Тренер — Мірча Луческу.

«Динамо»: Шовковський, Бетао, Гіоане (Алієв, 62), Вукоєвіч, Діакате, Шацьких, Михалик, Мілевський (Ярмоленко, 81), Несмачний, Нінковіч, Юссуф. Тренер —Юрій Сьомін.

Попереджено: Гіоане, 17, Діакате, 50, Срну, 85.

Арбітр — Вольфганг Штарк (Німеччина).

15 липня. Полтава. Стадіон «Ворскла» імені Бутовського. 24 500 глядачів. 28 градусів.

У тихій і затишній Полтаві вівторок видався спекотним не лише через надто жарку погоду (вдень 32 градуси в тіні). Адже суперкубковий фінал помітно змінив ритм життя міста. Та порядок був майже ідеальний. Усі відповідальні за проведення матчу, і особливо правоохоронні органи (міліції було багато, працювала вона чітко і максимально чемно), виявилися злагодженою командою.

Одне слово, полтавці із завданням впоралися чудово. Варто сказати, що вони провели солідний ремонт стадіону, котрий став симпатичним і яскравим, мов писаночка. Встановили нове суперсучасне табло, яке відповідає вимогам УЄФА і ФФУ. І витратили на нього два мільйони гривень. Гадаю, що вболівальники, котрі заповнили трибуни по вінця, почувалися комфортно і отримали велике задоволення від гострого протистояння «задушевних» друзів.

Тепер про неї — п’яту зустріч українських грандів. Ви вже зрозуміли, що лише вони виборювали цей приз у попередні роки — тричі «Динамо» і раз «Шахтар». Отож, либонь, не варто наголошувати на тому, як вони ретельно готувалися до неї. Налаштовувати підопічних тренерам було неважко.

Киянам удалося забити «швидкий» гол. Успіху вони домоглося внаслідок потужної атаки, котра завершилася результативно великою мірою завдяки відмінним індивідуальним діям Артема Мілевського. Нападник киян поборовся, обіграв Дмитра Чигринського і ударом низом влучив у дальній кут — 0:1. На жаль, на цьому корисні дії форварда «Динамо» припинилися.

Забитий м’яч у дебюті мав помітний вплив на подальший хід гри. Адже динамівці, мабуть, зарано повірили у прихильність долі до них. Після стартової активності умовні гості дещо заспокоїлися і не реалізували кілька моментів. Натомість «гірники» все взяли в свої руки, дуже наполегливо атакували і, зрештою, свого таки добилися. Після розіграшу штрафного Чигринський напрочуд красивим ударом головою пробив над Олександром Шовковським під поперечину — 1:1.

Початок другого тайму пройшов в обопільних атаках. Однак забити мали донеччани, коли на 57-й хвилині влаштували біля воріт суперника справжній тайфун. Фернандіньо зліва увірвався в карний майданчик столичного клубу, відкинув м’яча під удар Ілсіньо, який набігав. Той пробив низом, але влучив в оборонця. Повторний удар бразильця — поперечина! Що не кажи, «Шахтар» таки грунтовно притиснув киян до воріт.

Потім гра знову вирівнялася. І обидва суперники почали діяти обережніше, бо основний час спливав. Та долю матчу міг вирішити Максим Шацьких, котрий із зручного положення влучив у Рустама Худжамова (88-а хвилина).

За регламентом, у матчах українського Суперкубку додаткового часу не призначають. Переможця визначають післяматчеві пенальті. Цього разу щасливого «лотерейного квитка» витяг «Шахтар».

Юрій Сьомін: «Раз є результат на табло, то він справедливий. Задоволений грою своєї команди, яка показала гарний футбол і діяла на високому рівні, але поступилася. Я задоволений діями всіх гравців, котрі взяли участь у цьому матчі. Хотілося б, щоб два моменти, які були в Шацьких, перетворилися на голи. Нам поки що не вистачає удачі і в деяких епізодах — майстерності».

Пан Сьомін розповів, що його підопічні напередодні на тренуванні били серії пенальті. На запитання, може, варто було під одинадцятиметрові замінити Шовковського на Луценка, відповів негативно. Він не шкодує, що залишив у воротах Шовковського. Також київський тренер зазначив, що післяматчевий пенальті мав бити Гіоане, але він був замінений, тож бив Діакате, удар якого взяв Худжамов.

Мірча Луческу: «Динамо» здивувало мене агресивною манерою гри на початку матчу і було налаштоване лише на перемогу. У другій половині першого тайму ми вирівняли ситуацію. Мав два моменти для взяття воріт Селезньов. У другому таймі ми зіграли краще за суперника, але могли і програти. Гадаю, ми були зібраніші. Будемо чекати, що до нашої боротьби з «Динамо» в нинішньому сезоні підключаться й інші клуби, зокрема «Дніпро», «Металіст», «Таврія».

Отак відбувалася перша в історії під патронатом нещодавно створеної Прем’єр-ліги подія.

Полтава—Київ.

На знімку: приз у щасливих «гірників».

Фото Андрія ЛУКАЦЬКОГО.