На аеродромі «Бузова» ТСОУ відбувся 56-й чемпіонат України з планерного спорту.

Пригадую чемпіонат України з планерного спорту, коли один із глядачів, спостерігаючи за змаганнями планеристів, простягнувши руку до неба, проголосив:

— Дивіться, планери під хмарами такі схожі на акул у океані! Вони нагадують хижаків, що борознять простір «п’ятого океану» у пошуках здобичі.

Планери здіймали у повітря на тросах шість літаків-буксирувальників «Вілга-35». Набравши висоту не менш як 700 метрів над аеродромом, планеристи від’єднували літальні апарати й розпочинали самостійний політ.

За умовами змагань спортсмени виконували сім вправ. Наприклад, здійснювали польоти через поворотні пункти. Тобто долали замкнений маршрут — відмічалися у точці радіусом 500 метрів, а також і у певних визначених зонах радіусом від 15 до 35 км. Контроль польотів здійснювався за допомогою супутникових навігаційних систем.

У чемпіонаті взяла участь титулована планеристка — заслужений майстер спорту, абсолютна чемпіонка Європи 1991 і 1999 років та чемпіонка світу в окремих вправах у 2003, 2005 і 2007 роках Валентина Топорова.

У стандартному класі після четвертої вправи першість захопив та утримував її до самого завершення майстер спорту Олександр Нітовський. Друге і третє місця посіли відповідно майстри спорту Ігор Безбородий і Олександр Євтєхов. А у відкритому — майстер спорту міжнародного класу Микола Ковальчук лідирував з мінімальним відривом. Лише під час виконання фінальної вправи вдалося остаточно визначитися з переможцем. У підсумку він же і посів першу сходинку. Тактична помилка майстра спорту Дмитра Боровика, що не врахував погіршення погодних умов у другий половині дня, не дала змоги розвинути бажану швидкість. Йому дісталося друге місце, а на третьому опинився заслужений майстер спорту Ігор Гапанович.

Між командами теж точилася запекла боротьба. Тут місця розподілилися так: перше місце виборов Центральний аероклуб (ЦАК) ТСОУ ім. О. К. Антонова, друге — Рівненський АСК ТСОУ, а третє дісталося 2-й команді ЦАК ТСОУ.

На знімку: під час чемпіонату України з планерного спорту на аеродромі «Бузова» ТСОУ.

Фото Юрія ТОПОРОВА.