Наша газета вже повідомляла, що на чорноморському острові Зміїний відкрито історико-археологічний музей. Його експонати нізвідки не привезені, їх знайдено тут, вони свідчать про прадавню історію острова, добре відомого ще античним грекам. Єдиний сучасний експонат — це макет храму Ахіллеса Понтіарха. Того самого Ахілла, героя Троянської війни. Сам Ахілл, поранений у свою вразливу п’яту, знайшов вічний спочинок якраз на Зміїному. Адже цей острів греки вважали одним із тих місць на землі, звідки легко потрапити із земного світу в потойбічний.

Одночасно з відкриттям музею тут відкрилася і виставка відомого київського скульптора Володимира Іванова. В експозиції — десять скульптур на античну тематику. Ідея виникла у майстра, коли він дізнався, що в життєписі Ахілла є принаймні шість пунктів, які пов’язують його з нинішньою Україною! Для порівняння: Геракл, якщо вірити грекам, бував на українських землях лише раз.

Так і з’явився у Іванова цей цикл. Скульптури, виставлені в Києві на великому Скульптурному салоні, бачив президент Ющенко. Й запропонував показати під час румунсько-українського саміту, де мали розглядатися спірні питання, в тому числі про нафтоносний шельф та сам острів Зміїний. Але саміт не відбувся, а виставку зробили на Зміїному. Першими почесними гостями вернісажу стали Віктор Ющенко і Микола Литвин, командувач прикордонних військ.

— Моя ідея, — каже Володимир Іванов, — повернути Ахілла на острів Зміїний, хоча слово «повернути» —умовне, адже Ахілл тут споконвіку, він ніби невидимий комендант цього острова!

Плани Іванова далекосяжні. Цей цикл — лише частина грандіозного проекту «Дорогою Посейдона», що своєрідно відобразить давню історію всіх українських островів у Чорному морі. А скульптури, що побували на Зміїному, експонуватимуться 1-17 жовтня у Швейцарії, в женевському Палаці Націй.

На знімку: Володимир Іванов (ліворуч) та Віктор Ющенко під час відкриття виставки.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.