Вузи закінчили приймати документи. Учора в Київському національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана був останній день прийому документів від абітурієнтів. За словами ректора вузу Анатолія Павленка, університет цього року проводить зарахування лише за сертифікатами зовнішнього незалежного оцінювання. Жодних додаткових іспитів немає, навіть з іноземної мови. Хоча таке право вуз мав.

На думку експертів, кампанія з незалежного зовнішнього оцінювання якості знань в Україні пройшла без збою. А ось що робити з її результатами — вирішувати вищим навчальним закладам.

І в приймальній комісії КНЕУ нині, либонь, найвідповідальніша місія: розглянути майже 12 тисяч заяв на вступ і визначити кількість рекомендованих прохідних балів, набравши які абітурієнт зараховується у студенти. Обіцяють уже через кілька днів вивісити списки щасливчиків.

— Це зробити непросто, — визнає ректор Анатолій Павленко. — При цьому ми повинні виконати держзамовлення, не вийти за межі ліцензованого обсягу університету, і набрати контрактників.

На запитання чи допомагає тестування уникнути корупційних схем під час вступу, пан Павленко заявив, він не знає, що таке корупція стосовно свого вузу. Каже, що хабарництво можливе на усних іспитах, а в очолюваному ним економічному університеті ще до тестування більше десяти років проводили письмові іспити, кожній роботі надавався свій шифр, і вони зберігалися в сейфі.

— Я читав у газеті, що для того, щоб вступити до КНЕУ, треба дати близько п’яти тисяч доларів. Який у цьому сенс? Якщо навчання за контрактом у нас коштує 4,5 тисячі, — парирує ректор.

За вступною кампанією в економічному університеті спостерігають незалежні експерти. Це єдиний вуз у столиці, що його моніторять недержавні організації в рамках загальнонаціонального проекту «Громадське спостереження за вступною кампанією 2008 року».

Усього таких 31 по всій Україні. За словами координатора проекту Алли Волошиної, навчальні заклади вибирали самі громадські організації, але основним критерієм усе-таки була згода вузу співробітничати з ними. Мовляв, спостерігаємо за вступом у тих вузах, куди нас пустили, зізнався керівник проекту.

— Нинішня вступна кампанія складається з двох етапів: незалежне тестування й врахування його результатів приймальними комісіями вузів. Останнє в інформаційно-правовому полі виписано не дуже чітко. Так, за нашими спостереженнями, найбільша загроза вступної кампанії — пільгові категорії. Вузи зацікавлені набрати кращих абітурієнтів, з високими показниками знань. Але не завжди кращим є пільговик. Гадаємо, МОН має встановити певні квоти для пільговиків, щоб вони не переходили дорогу талановитим і обдарованим, які вступають на загальних підставах, — каже Алла Волошина.

Так, за словами Анатолія Павленка, на 1150 місць першого курсу економічного університету припадає третина абітурієнтів, які мають право позаконкурсного вступу.

Висновки моніторингу вступної кампанії-2008 будуть надані Міністерству освіти і науки України.