Ірина Синявська, яка 27 квітня 2006 року була обрана головою Житомирської обласної ради, одержана трудову книжку із записом про звільнення з цієї посади. Згадана подія стала приводом для прес-конференції. На ній Ірина Максимівна привернула увагу до того, з яким формулюванням її звільнили.

Текст, завірений підписом голови облради Віталія Француза, справді не зовсім звичний: «Звільнена з 1 лютого 2008 року в зв’язку з виконанням постанови Корольовського районного суду м. Житомира від 03.07.2008 р. по справі № 20-757/08, постанови про відкриття виконавчого провадження ВП №8112032 від 09.07.2008 року відділу примусового виконання рішень Департаменту державної виконавчої служби, постанови про відкриття виконавчого провадження ВП №8111477 від 09.07.2008 р. відділу примусового виконання рішень Департаменту Державної виконавчої служби, вимог державного виконавця №Д-22147-25-903/7 від 09.07.2008 року, виданих старшим державним виконавцем відділу примусового виконання рішень Департаменту Державної виконавчої служби Роєнком Р. В.» А в графі «На основі чого внесено запис (документ, його дата і номер)» зазначено: «Розпорядження голови обласної ради від 09.07.2008 р. №97-К».

Такої ганьби я ще не бачила, — прокоментувала це Ірина Синявська. Вона вважає рішення суду таким, що ґрунтується не на законі, а на політичному замовленні. Суддя зобов’язав обласну раду в особі її голови Віталія Француза звільнити її з посади, видавши відповідне розпорядження. Однак це — повноваження всього депутатського корпусу, переконувала вона, нагадуючи, що жодного рішення про її звільнення на пленарних засіданнях не приймалося.

І. Синявська привернула увагу також до того, що своїм рішенням від 3 липня суд зобов’язав звільнити її з 1 лютого, тобто заднім числом — це вона також вважає грубим порушенням законів.

Нагадаємо, депутати, які склали нову більшість в обласній раді і 1 лютого обрали новим головою Віталія Француза (БЮТ), переконані, що Ірина Синявська втратила посаду голови облради автоматично, оскільки блок «Наша Україна» позбавив її депутатського мандата. Натомість вона звертає увагу на рішення Верховного Суду України від 30 травня цього року, «який підтвердив висновок Богунського райсуду Житомира, що міжпартійної конференції не було, а значить, органу, який міг задіяти до мене так званий імперативний мандат, не існувало, і всі рішення, які були прийняті на так званій міжпартійній конференції, є нелегітимними» (йдеться про те, що проходила вона без участі депутатів від обласної організації ХДС, що разом з «НУ—НС» сформувала на Житомирщині виборчий блок «Наша Україна»).

Ірина Синявська оскаржила рішення Корольовського райсуду Житомира в Київському адміністративному апеляційному суді.

Залишається додати, що була спроба скликати 19 червня позачергову сесію облради з ініціативи третини депутатського корпусу. Найкраще про події того дня скаже заголовок публікації в офіційній обласній газеті — «Бійка під дверима сесійної зали». Приводом для конфлікту стало те, що один вхід до зали був заблокований якимись меблями, другий — працівниками приватної охоронної структури. На прес-конференції, що відбулася одразу після невдалої спроби провести позачергову сесію, депутат облради Микола Олещенко (Народна партія) зазначив, що депутати трьох фракцій згідно з усіма нормативними документами направили до апарату облради порядок денний (серед пунктів якого — і звільнення голови облради), і показав заяву Ірини Синявської про те, що вона складає повноваження за власним бажанням.

На знімку: Ірина Синявська коментує запис у трудовій книжці.

Фото автора.