За даними Держкомстату, в червні зростання промислового виробництва уповільнилося до 5,2 відсотка проти відповідного періоду минулого року, від початку року — до 7,5 відсотка.

Динаміка промвиробництва за п’ять місяців становила на піввідсотка більше, ніж за підсумками першого півріччя. У травні, нагадаю, від’ємний результат було зафіксовано лише у виробництві та розподілі електроенергії, газу та води, у червні під «мінус» стали хімія та нафтохімія (-0,2), легка та харчова промисловість (-3,6 та -3,8 відсотка, відповідно), виробництво коксу та продуктів нафтопереробки (-5,1). Поза сумнівом, на остаточні результати справила свій негативний вплив висока інфляція, боротьба з якою жорсткими монетарними методами, природно, притамувала інвестиційний та споживчий попит. Порівняно з травнем металургія знизила оберти у червні на шість відсотків, а хімічна промисловість — на 9,2. Найбільш неприємно здивувала харчова галузь, яка останнім часом демонструвала доволі динамічний темп розвитку. А от скорочення виробництва продуктів нафтопереробки відбувається через старі невирішені корпоративні конфлікти й орієнтацію ринку на імпортні надходження. Але нема лиха без добра.

По-перше, не тільки не втрачає, а й додає машинобудування (29,3 відсотка). Високу динаміку зростання показують деревообробка (20 відсотків), виробництво будматеріалів (16,4), целюлозно-паперова (16,4 відсотка) та інші галузі з чималою питомою вагою доданої вартості. По-друге, досягнутий результат є очевидним наслідком благотворного впливу прямих іноземних та вітчизняних інвестицій, які є запорукою подальшого розвитку індустріального сектору економіки. По-третє, уповільнення темпів вітчизняного виробництва в середині року з огляду на аналогічні процеси на європейському ринку очікувалося багатьма експертами, Міністерства економіки — й поготів. Скажу більше. Скромний результат промисловості дивним чином логічно сприяє вирішенню головного завдання уряду — подоланню інфляційних процесів. Адже що менше номінальний розмір ВВП, то більше в Нацбанку та Мінфіну резонів для здійснення стриманішої фінансової політики, яка стимулює зростання цін. Виходячи з цього, уряд може тільки порадувати закріплення прогнозного рівня номінального ВВП у 889 мільярдів гривень, яке принесло нерезультативне голосування в парламенті змін до держбюджету-2008. Пригнічує, однак, несподіваний стрибок промислових цін саме у червні (з 3,7 до 4,2 відсотка), який здатний поламати райдужні прогнози інфляційної динаміки в третьому кварталі року. Варто нагадати, мабуть, що в липні та серпні Мінекономіки розраховує на дефляцію, а у вересні — на зростання споживчих цін на дві десяті.