«Подарунок» до ювілею

Вкрай негативного резонансу у Миколаєві набуло рішення спонсорів міського футбольного клубу «Миколаїв» припинити існування команди. Президент клубу Сергій Дергунов заявив, що МФК «Миколаїв» призупиняє членство у ПФЛ і не братиме участь у наступному чемпіонаті України 2008/2009. Це означає, що місто корабелів втратило професіональний футбольний клуб. Міська влада спішно шукає вихід, журналісти оприлюднюють відкритого листа, а вболівальники пікетують міськрраду.

Дороге задоволення

Уболівальники футбольного клубу «Миколаїв» 8 липня пікетували Миколаївську міськраду. Близько трьохсот юнаків тримали плакати «Поверніть місту команду!», «Нам потрібна наша команда!», «Не руйнуйте нашу історію!». Молоді люди поводилися досить агресивно і скандували не лише невинні «Миколаїв» і «Корабели»...

А в самому міськвиконкомі в цей час напружено шукали вихід. На терміново скликаному засіданні консультативної ради політичних партій і громадських організацій були присутні міський голова Володимир Чайка і представники міських управлінь і служб, які займаються питаннями миколаївського спорту.

Голова спортивного комітету області Микола Роздобудько вважає, що команду можна було б врятувати, якби до розв’язання проблеми долучилися всі відповідні служби та інстанції. Але якщо міська влада намагається щось зробити, то обласна рада і облдержадміністрація відмовляються допомагати клубу, зазначив він.

Президент клубу С. Дергунов пояснив присутнім мотиви рішення, котре так приголомшило миколаївців: утримання клубу — дуже дороге задоволення, лише за участь у чемпіонаті треба заплатити 80 тисяч доларів. А загалом команда коштує своїм спонсорам мільйон гривень на рік. Якби її підтримувало не одне підприємство (нині генеральним і по суті єдиним спонсором клубу є ЗАТ «Сігма-спорт»), це змінило б ситуацію на краще, впевнений С. Дергунов. Наприклад, одна фірма взяла б на себе харчування спортсменів, інша — форму і так далі. Керівник клубу навів позитивні приклади Чернігова та Овідіополя, де команди утримують банки.

Симетрична відповідь

А от міський голова вважає, що фірма ЗАТ «Сігма-спорт» повелася «не зовсім порядно» стосовно міської громади, бо рішення про призупинення фінансування не погодила ані з міським головою, ані з міською радою.

— Мене використали, — каже пан Чайка. — Ми віддали «Сігма-спорту» базу футболістів, землю під ринки (фірма є власником речових ринків у Миколаєві, один з яких частково розташувався на території міського стадіону).

Тепер відомо, що після скандальної заяви президента клубу міський голова дав вказівку призупинити процедуру викупу землі під ринками ЗАТ «Сігма-спорт». Окрім того, В. Чайка, за його словами, вже звернувся до низки великих підприємств регіону з проханням взяти фінансування клубу на себе, але отримав відмову. Керівник міста згадав також, що раніше вже звертався до депутатів міськради з проханням прийняти міську програму розвитку футболу, оскільки вважає, що п’ять мільйонів гривень на рік — для бюджету міста не така вже й велика сума. Але бажаної реакції від депутатського корпусу не отримав.

Тепер з’ясувалося, що криза виникла не раптово. Не так давно у міськраді відбулася нарада, присвячена святкуванню 100-ї річниці миколаївського футболу. Саме тоді спонсори клубу і поставили публічно питання про його утримання. Представник спонсорів Олег Богомаз заявив, що підприємство ЗАТ «Сігма-спорт» готове й надалі допомагати команді, але за умови спільного фінансування. І запропонував міському голові знайти до 1 липня фінансових партнерів для клубу, інакше команду буде знято з чемпіонату.

Тож до 1 липня у клубу залишався, як і раніше, один спонсор, і того самого дня ПФЛ розглянула заяву президента клубу.

«...Дві війни не знищили миколаївський футбол»

У миколаївських ЗМІ оприлюднено відкритого листа головних редакторів найвпливовіших місцевих видань і телекомпаній, а також спортивних журналістів. Ліквідація професіональної команди першої ліги не повинна означати, що місто та область залишаються без великого футболу. Навіть у роки світових війн, у розруху, у тяжкі повоєнні роки влада знаходила кошти і можливість для підтримки миколаївського футболу, — сказано в листі. Також представники преси повідомляють громадськість, що вирішили надавати всебічну інформаційну підтримку миколаївській команді майстрів в разі виступу у турнірах під егідою ПФЛ України в сезоні 2008/2009 рр.

Миколаївці справді з великим болем сприйняли звістку про розпуск команди. Про це говорять на вулицях, пишуть у газетах, обговорюють «на кухнях».

Дехто у тому, що сталося з миколаївською командою, вбачає політичні інтриги. Річ у тім, що у місцевого БЮТу (який тісно пов’язують із ЗАТ «Сігма-спорт») віднедавна не заладилося із міським головою. Не виключено, що такі натягнуті стосунки й стали останньою краплею у ситуації, яка так раптово перетворилася на кризу.

За оцінками спеціалістів, єдиний вихід, щоб урятувати команду — подати заявку до ПФЛ на участь у першості країни в другій лізі. І як тут не згадати старе прислів’я: «Буде каяття, та не буде вороття».

Наталя АБРАМОВА.

Миколаїв.