Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк та Голова ради НБУ Петро Порошенко передали Українському товариству сліпих автобус, придбаний за власні кошти. В урочистій церемонії брали участь народні депутати, керівництво УТОС та представники місцевої влади.

У своєму виступі глава парламенту наголосив, що знає про проблеми людей із вадами зору на прикладі власної сім’ї — його тесть уже понад десять років позбавлений можливості бачити, однак успішно викладає філософію у Київському політехнічному університеті. А публічність благодійної акції Арсеній Яценюк пояснив бажанням закликати всіх бізнесменів і політиків «бути добрими не тільки для себе і своєї сім’ї».

Якщо ти пішов у політику, то повинен думати не тільки про себе і своє оточення, — звернувся до колег Голова Верховної Ради. — І не тільки думати, а й робити серйозні речі, щоб люди, суспільство, ті, у кого безліч проблем, відчули, що ми щось робимо.

Арсеній Яценюк зазначив, що проблеми незрячих людей мало кого цікавлять ще з часів Радянського Союзу. Він подякував Петру Порошенку, що той охоче відгукнувся на пропозицію допомогти цим особливим людям.

Подарований автобус дістався санаторію ім. Наговіцина, розташованому в Євпаторії. Тут щороку оздоровлюють понад півтори тисячі людей із вадами зору — і дорослих, і малюків. До моря діставатися далеченько, а, зі слів заступника директора з медичної частини Ніни Молчанової, автобусний парк тут не оновлювали з 1985 року, тож транспорт часто виходить з ладу. Колектив, безумовно, вдячний за такий подарунок, однак невирішеними залишаються ще безліч проблем. Ознайомившись із роботою закладу, Арсеній Яценюк обурився рівнем безвідповідальності, який нині існує в державі.

— У нас відповідальність — ознака сучасності — сказав він. — У країні, за статистикою, — усього 50 тисяч незрячих. Хіба за системної політики було б проблемою вирішити питання цих людей?

Голова парламенту має намір відстоювати, щоб у кожному бюджеті передбачалися кошти на розв’язання проблем інвалідів зору. Він поінформував, що спілкуватиметься з цього приводу з міністром праці та соціальної політики та керівництвом Фонду соціального захисту інвалідів.