Чи бути Україні з Європою? Цю тему протягом трьох днів обговорювали представники багатьох країн світу під час П’ятого саміту «Ялтинська європейська стратегія: П’ята ялтинська щорічна зустріч», організованого за підтримки фонду Віктора Пінчука та міжнародного фонду «Відродження». Серед майже двох сотень запрошених були Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, колишній Президент Польщі Олександр Квасневський та нинішній — Грузії — Михайло Саакашвілі, колишній Прем’єр-міністр Великобританії Тоні Блер, секретар РНБО Раїса Богатирьова й інші політики зі світовим ім’ям.

Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк долучився до обговорення річного звіту Ялтинської європейської стратегії «Порядок денний-2020: стратегія інтеграції України до ЄС». Говорячи про цьогорічні досягнення нашої країни, глава парламенту зауважив, що в нас були і негативні, і позитивні моменти. До мінусів він зарахував те, що Україну, як частину світу, не оминула низка глобальних проблем, наприклад: інфляція, енергетична та продовольча кризи, глобальне потепління. Голова Верховної Ради наголосив, що ми намагаємося долати ці проблеми, але проводимо для цього «замало реформ».

Характеризуючи позитивні моменти на шляху розвитку нашої країни, Арсеній Яценюк відзначив вступ України до СОТ, досягнення угоди про спрощений візовий режим з Євросоюзом, початок переговорів з підписання угоди про створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

— У нас — новий уряд, нова коаліція, — сказав Арсеній Яценюк. — Ми подолали певні політичні проблеми і отримали нові. Але ми їх вирішуємо. Тому в мене таке відчуття, що ситуація покращується.

Говорячи про успіхи, глава парламенту відзначив і саме проведення щорічних ялтинських зустрічей, бо присутність на них високоповажних гостей уже свідчить про те, що Україною цікавляться в усьому світі.

Арсеній Яценюк спрогнозував, що наступні вибори глави держави відбуватимуться у режимі «жорсткої політичної боротьби». Саме з цим він пов’язує складність роботи нинішнього парламенту. Однак, на його думку, — «чекати розпуску чинного парламенту не слід, адже сесійна зала — це вигідний агітаційний майданчик для президентських виборів».

Голова Верховної Ради категорично відкинув можливість кардинальної зміни Основного Закону країни, адже «Конституція — це документ нації, а не певних політичних сил». Однак він вважає, що документ слід поліпшити, зокрема, в частині зміни норми щодо голосування 226 народних депутатів, і вважає за доцільний перехід до практики голосування, прийнятої у Європарламенті.

Нині уся гострота політичних дискусій зосереджена в парламенті, наголосив Голова Верховної Ради. «Моя мета — зберегти цю дискусію в стінах парламенту, а не за його межами».

***

Під час щорічних ялтинських зустрічей Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк зустрівся із студентами. Представники Київської школи економіки та програми з підтримки талановитої молоді «Завтра.ua» мали можливість брати участь у П’ятому саміті ялтинської європейської стратегії. Окрім того, що вони були присутніми на пленарних засіданнях та під час обговорень, спудеї могли поспілкуватися із визначними політиками.

У ході відвертої розмови Арсеній Яценюк запевнив молодь, що бачить майбутнє України за новою політичною елітою. Тож він порадив студентам не лінуватися, а багато і наполегливо працювати.

***

У цьому політичному сезоні позачергову сесію скликано не буде. Таке переконання висловив глава українського парламенту Арсеній Яценюк під час прес-конференції, скликаної у рамках роботи саміту «Ялтинська європейська стратегія: П’ята ялтинська щорічна зустріч». Відтак, на його думку, довгоочікувані зміни до закону про державний бюджет будуть ухвалені не раніше осені. Їх основні положення мають кореспондуватися з вимогами парламентських фракцій та стандартами макроекономічної політики, наголосив Голова Верховної Ради. Арсеній Яценюк зауважив: погано, що зараз не підвищено соціальні стандарти, не вкладено гроші у розвиток інфраструктури, однак це дасть можливість «скоротити дефіцит бюджету і прийти до політичного консенсусу виключно в економічному документі».

На знімку (зліва направо): Президент Грузії Михайло Саакашвілі, Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк, засновник і член правління Ялтинської європейської стратегії Віктор Пінчук.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.