Вечірнє засідання 11 липня

Обидва варіанти поправок до закону про держбюджет-2008, у авторстві уряду та Президента, відправлено на повторне перше читання. Ухвалити бодай у першому читанні жоден законопроект не вдалося — у коаліції не вистачило голосів.

Презентуючи розроблений урядом проект змін до держбюджету-2008, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила, що за результатами роботи в першому півріччі уряд запропонував збільшити доходну частину державного кошторису на 32,2 млрд. грн.

Прем’єр заявила, що в доопрацьованому проекті змін до держбюджету уряд врахував усі пропозиції Президента України. Зокрема, в обох документах однаковий показник рівня річної інфляції — 15,9 відсотка. Додаткові надходження пропонувалося перерозподілити так: збільшити підтримку місцевих бюджетів, фінансування інвестиційних програм, субвенцій на соціально-економічний розвиток усіх областей, будівництво доріг та облаштування тих міст України, які прийматимуть Євро-2012, розвитку АПК, вугільної галузі, літако- і суднобудування, оборонних потреб, іпотечного кредитування житла, збільшення прожиткового мінімуму та мінімальної зарплати, зарплат бюджетників та військовослужбовців, соціальної підтримки інвалідів.

Представляючи альтернативний президентський законопроект, заступник глави секретаріату Президента Андрій Гончарук зазначив, що між ним та урядовим проектом існують деякі відмінності. Зокрема, глава держави наполягає на тому, щоб додаткові фінансові ресурси було спрямовано на розвиток, а не проїдання. В урядовому законопроекті на розвиток економіки передбачено виділити 57 відсотків надходжень, тоді як у президентському — 70.

Бюджетний комітет рекомендував парламентові ухвалити розроблений Кабміном проект у першому читанні.

У виступах депутатів наголошувалося на необхідності доопрацювання змін до держбюджету, виділення коштів на виконання певних програм. Зрештою, жоден законопроект не було прийнято — за урядовий проект віддали голоси 216 депутатів, за президентський — 58. Нерезультативним було і голосування про направлення урядового законопроекту на повторне перше читання.

Після проведення засідання керівників фракцій головуючий А. Яценюк поставив на голосування пропозицію про направлення обох законопроектів на повторне перше читання, що й було підтримано 250 голосами («за» проголосували також і комуністи).

Характеризуючи роботу Верховної Ради під час другої сесії, глава парламенту констатував: «На превеликий жаль, український парламент певним чином суттєво деградував, і це заслуга наша, а не чиясь інша. Але як це не дивно, ми все-таки знаходимо компроміси, і все-таки з’являються питання політичної відповідальності».