Учора в Києві відбувся день діалогу між представниками центральних органів влади та місцевого самоврядування. Участь в організованому Асоціацією міст України заході взяли народні депутати, представники уряду, а також майже 300 міських, селищних та сільських голів з усіх областей України.

Свідченням того, що влада надає цій розмові важливого значення, стала участь у ній Президента Петра Порошенка. Глава держави назвав ці дні надзвичайно важливими в історії України та нагадав, що зустріч відбувається у переддень підписання Угоди про асоціацію з ЄС. «У п’ятницю, 27 червня, в Брюсселі у присутності 28 глав держав та урядів країн ЄС Україна стане повноправним асоційованим членом Європейського Союзу», — сказав 

П. Порошенко. Він також зауважив, що після цього чекає не менш серйозна робота з імплементації та адаптації нашого законодавства, й водночас висловив упевненість, що цю роботу ми зробимо надзвичайно якісно.

Під час зустрічі глава держави повідомив, що о 17-й годині середи за його дорученням представник Президента в парламенті Руслан Князевич та перший заступник глави адміністрації Президента Геннадій Зубко разом із керівниками парламентських фракцій завершать прийняття пропозицій за підсумками обговорення проекту змін до Конституції. «Уже в четвер цей проект буде зареєстровано у Верховній Раді та відправлено до Венеціанської комісії», — наголосив він. Президент зазначив, що цей проект змін до Основного Закону також буде презентовано під час його візиту до Страсбурга. «Сьогодні як ніколи важливо розуміти і відчувати, що органи влади всіх рівнів — як представницьких, так і виконавчих — мають бути єдині і працювати пліч-о-пліч на один результат — сильну, єдину і вільну Україну», — підкреслив П. Порошенко.

Президент також зауважив, що йому довелося ухвалити непросте рішення про одностороннє припинення з 20 червня військових дій. Він нагадав, що перший крок до втілення його мирного плану в життя вже зроблено — розпочалися консультації контактної групи. «Знаю, що сам факт таких консультацій сприйнятий неоднозначно. Так звані «яструби» прагнуть жорстких військових дій, інші — вимагають масштабних компромісів. Відповім обом сторонам: наша мета — не війна. Не ми її розпочали. Наша мета — мир. Але не за будь-яку ціну і не на будь-яких умовах. У нас не здригнеться рука, щоб дати гідну відсіч збройному агресору, який зазіхає на соборність і цілісність нашої держави», — констатував Президент.

Насамкінець глава держави висловив сподівання на ефективну співпрацю, яка, за його словами, починається зі змін до Конституції, рішучих кроків із наведення порядку в країні, в тому числі і в боротьбі з корупцією.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.

Голова комітету з питань державного будівництва та місцевого самоврядування Давид Жванія (ліворуч) та міський голова Черкас Сергій Одарич — учасники дня діалогу між представниками центральних органів державної влади та органів місцевого самоврядування.