Парламент розійшовся на канікули хоча й без затвердження оновленого державного кошторису, проте без сутичок і з розблокованою трибуною. Як оцінюють народні обранці власні здобутки і прорахунки упродовж другої сесії Верховної Ради та чого очікують від нового політичного сезону восени?

Іван ПОПЕСКУ (Партія регіонів):

— Я охарактеризував би цю сесію, як найкризовішу в історії парламенту. Так неефективно Верховна Рада ще ніколи не працювала. Формально коаліція отримала карт-бланш, щоб уряд працював далі, але в реальності у них немає необхідних 226 голосів. Для того, щоб парламент і уряд працювали ефективно, потрібна стійкіша коаліція. До осені ситуація законсервована, але з 2009 року вона ускладниться, бо розпочнеться президентська виборча кампанія. Ні для кого не секрет, що основні дійові фігури — і Президент, і прем’єр, і лідер опозиції ітимуть на президентські вибори. Виступи лідерів комуністів та Блоку Литвина в день закриття сесії також показали — вони вже говорять передвиборними гаслами.

Олена ШУСТІК (БЮТ):

— Якщо говорити про продуктивність роботи парламенту, то вона, напевно, не дуже висока. Бо дуже багато законів залишилися поза бортом розгляду, хоча комітети працювали начебто й непогано, видаючи «на-гора» законопроекти. Стосовно політичних скандалів і суперечок на осінь, думаю, що багато проблем, які залишилися нерозв’язаними зараз, знову виникнуть. Напевно, одним із найсерйозніших і найболючіших питань восени знову буде закон про судоустрій. Не виключено, що нова сесія може розпочатися знову з порушення питання про відповідальність та недовіру урядові, хоча цього дуже не хотілося б.

Андрій ПАРУБІЙ («НУ—НС»):

Оцінюючи сесію, як член Комітету Верховної Ради у закордонних справах, можу сказати, що зроблено дуже багато. Це, зокрема, голосування за весь пакет документів стосовно вступу України до СОТ, прийняття статуту ГУАМ, ратифікація низки міждержавних угод, які тривалий час потребували ратифікації. Наступної сесії робота парламенту має бути набагато продуктивнішою. Є сподівання, що робота парламенту в другому півріччі буде продуктивнішою.

Олександр ТКАЧЕНКО (Комуністична партія):

— Ця сесія за всі роки незалежності України, мабуть, є найнепродуктивнішою сесією. Висновок можна зробити один: Президент, хоч і гарант Конституції, є головним порушником цієї Конституції. Друге: думаю, не без Президента зроблено те, що впродовж двох сесій у Голови Верховної Ради немає заступників.

Прогноз на політичну перспективу — з перших днів нової сесії ми повинні обрати заступників Голови Верховної Ради, затвердити програму уряду і чітко визначити першочергові законодавчі акти, пріоритети, які будуть враховані під час формування вже нового бюджету 2009 року. Це — розвиток економіки, соціальної сфери, науки.

Сергій ГРИНЕВЕЦЬКИЙ (Блок Литвина):

— Одна частина роботи парламенту — це робота в комітетах. І Комітет з питань національної безпеки та оборони, до якого входжу, працював доволі ефективно. Ті проекти рішень, які ми пропонували, приймалися абсолютною більшістю голосів. Це свідчить про певну диспропорцію у парламентській роботі — комітети працюють ефективно, а політичні структури, які представлені у Верховній Раді, між собою з’ясовують стосунки і не дають можливості реалізовуватися комітетським напрацюванням. Абсолютно зрозуміло, що система виборів за закритими партійними списками призводить у нікуди.

Восени роботу парламенту також буде заполітизовано. Інша річ, якою мірою. Доведеться ухвалювати держбюджет на 2009 рік, який треба подати за Конституцією до 15 вересня, пакет законопроектів щодо Євро-2012, вирішувати питання земельної реформи, охорони здоров’я, соціального захисту, заробітної плати. І це повинно стати над політичним процесом.