У Комітеті Верховної Ради України з питань науки і освіти розглянуто питання про хід виконання рішень комітету від 2 квітня 2008 року «Про роботу органів виконавчої влади та місцевого самоврядування Сумської області щодо виконання законів України «Про освіту» та «Про загальну середню освіту» і «Про стан забезпечення навчальних закладів України сучасними технічними засобами навчання і приладами та заходи щодо створення національної індустрії їх виробництва».

Заступник міністра освіти і науки Павло Полянський доповів, що в більшості областей проводиться системна робота із забезпечення виконання цих законів.

Запрошені на засідання голова Сумської обласної ради та заступник начальника управління науки і освіти повідомили про реалізацію комплексної програми «Освіта Сумщини. 2007—2011 роки».

За інформацією міністерства, заборгованості педагогічним працівникам регіону із заробітної плати немає. Їм виплачують щорічні грошові винагороди, кошти на оздоровлення.

Збільшується державне замовлення на підготовку педагогів, особливо для сільської місцевості. Зокрема, здійснюються заходи з поліпшення якості педагогічної та психологічної підготовки вчителя відповідно до вимог Болонського процесу. Психолого-педагогічну складову вищої педагогічної освіти буде введено як обов’язкову для всіх спеціальностей з 2008—2009 навчального року.

Випускникам загальноосвітніх та професійно-технічних закладів, котрі навчались за бюджетний кошт та уклали трирічну угоду про відпрацювання, надається одноразова допомога в п’ятикратному розмірі мінімальної заробітної плати.

На жаль, ще не розв’язано проблему забезпечення науково-педагогічних працівників житлом. На квартирному обліку перебуває 381 особа, з них 160 — в селах.

Голова комітету Володимир Полохало зазначив, що є низка невирішених питань.

Зокрема, не збільшений коефіцієнт на фінансування утримання одного умовного учня в сільській місцевості. Роками не вирішуються питання про фінансове забезпечення позашкільної освіти за формульним розрахунком; встановлення плати за харчування дітей у дошкільних навчальних закладах.

Комітет не домігся розгляду парламентом проекту постанови «Про впровадження мораторію на закриття загальноосвітніх навчальних закладів у сільській місцевості». Необхідність її прийняття підтверджує той факт, що на кінець нинішнього навчального року 1054 ЗОШ мали наповнюваність менш як 40 учнів, кожна восьма школа — до 100 учнів. Усе це призводить до значного підвищення вартості навчання, провокує органи місцевої виконавчої влади і місцевого самоврядування на незаконні дії.

Народні депутати висловилися щодо забезпечення навчальних закладів підручниками. Для виконання державного замовлення на видання навчальної літератури потрібно 249,9 млн. грн., а державним бюджетом 2008 року передбачено лише 129,9 млн. грн. Отже, загальноосвітні школи не будуть вчасно забезпечені книжками.