Яка фінансово-бюджетна дисципліна в області

Доповідаючи на колегії Рівненської ОДА з питання «Про стан фінансово-бюджетної дисципліни в області», начальник Державної фінансової інспекції у Рівненській області Святослав Каблак оперував цифрами. У рамках виконання постанови уряду від 1.03.2014 р. №65 «Про економію державних коштів та недопущення втрат бюджету» протягом березня—травня проведено контрольні заходи щодо 560 розпорядників та одержувачів коштів державного та місцевого бюджетів. За результатами проведених перевірок достовірності кредиторської заборгованості розпорядників та одержувачів коштів загалом попереджено втрати державного та місцевих бюджетів на 1,6 мільйона гривень. Протягом січня—травня за результатами проведеного моніторингу ризикових державних закупівель скасовано три процедури закупівель очікуваною вартістю 1,1 мільйона гривень. Протягом згаданого періоду фінансові порушення, що призвели до втрат фінансових і матеріальних ресурсів, виявлено на 43 об’єктах контролю на суму 21,3 мільйона гривень, у тому числі по операціях з бюджетними коштами — 10,2 мільйона гривень.
Найбільше порушень, на думку Святослава Каблака, у сфері будівництва та матеріального постачання. Поява останніми роками приватних проектних інститутів та приватних експертів, які не завжди об’єктивно оцінюють будівництво, дає «зелене світло» для зловживань. Щодо матеріального постачання, то він на прикладі відокремленого підрозділу «Рівненська АЕС» НАЕК «Енергоатом», яке не є юридичною особою, а відтак всі фінансові потоки контролюються НАЕК «Енергоатом», розкрив схему марнотратства державних коштів: товар для РАЕС завезли на митну територію України, він пройшов через чотири приватні структури, після чого подорожчав у рази. Під час перевірки у ВП «Рівненська АЕС» задокументовано втрат ресурсів на 7,1 мільйона гривень (із них відшкодовано 577 тисяч).
Підсумовуючи, Святослав Каблак навів такі цифри: за результатами контролю фінінспекцією за січень—травень по області до адмінвідповідальності притягнуто 216 посадових осіб, на яких накладено 45,5 тисячі гривень штрафів, застосовано 37 заходів впливу, до дисциплінарної та матеріальної відповідальності притягнуто 82 посадові особи, розпочато 26 досудових розслідувань.
Оцінюватимуть роботу влади за 15 показниками
Стимулом для роботи для місцевої влади слугує рейтингове оцінювання діяльності райдержадміністрацій та виконавчих комітетів рад обласного значення. Така рейтингова оцінка за результатами роботи за січень—травень була дана на колегії Рівненської ОДА. У трійці лідерів — Корецький, Острозький, Рівненський райони, серед аутсайдерів (14—18-те місця) — Сарненський, Дубенський, Зарічненський, Володимирецький, Млинівський райони.
Під час визначення рейтингу враховувались, зокрема, і такі показники, як темпи зростання (зменшення) обсягу реалізованої промислової продукції, валової продукції сільського господарства, заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску, надходжень до бюджету Пенсійного фонду, заборгованості із виплати зарплати, а також рівень оплати населенням житлово-комунальних послуг, співвідношення кількості створених та ліквідованих робочих місць тощо. «Усі показники дуже важливі, — сказав голова Рівненської ОДА Сергій Рибачок, — однак дуже на часі нині ліквідувати заборгованість у заробітній платі, а також подбати про залучення інвестицій на Рівненщину».
На колегії дісталося на горіхи аутсайдерам. За невиконання завдань із надходжень власних доходів до місцевих бюджетів давали пояснення керівники Радивилівського і Здолбунівського районів, де цей показник виконано відповідно на 91,9 та 94,7 відсотка; за невиконання обсягу реалізації промислової продукції — Млинівського району та міста Дубно (відповідно 41,5 та 33,3 відсотка). Якщо загалом заборгованість із виплати заробітної плати на 1 червня по області становить 8 мільйонів 99 тисяч гривень, то частка міста Рівне в ній — трохи більш як 5,3 мільйона гривень, Дубенського району — 700 тисяч гривень, Костопільського — 369 тисяч, Сарненського — 316 тисяч, Березнівського — 265 тисяч гривень.
Навіть ці показники свідчать про те, що владі в районах є над чим працювати. Про це йдеться і в дорученні голови ОДА райдержадміністраціям, виконкомам рад міст обласного значення. Основні його пункти: активізувати пошук ринків збуту продукції з метою забезпечення стабільної роботи промислового комплексу області (окремі підприємства області поставляли її в Крим та на Схід України, а тепер через відомі події втратили ринки збуту. — Авт.); забезпечити постійний контроль за наповненням дохідної частини місцевих бюджетів; працювати над створенням нових робочих місць тощо.
Болюче питання — гуртожитки
На колегії Рівненської ОДА розглянуто також питання «Про забезпечення житлових прав мешканців гуртожитків та завершення передачі об’єктів житлового фонду у власність територіальних громад області», з якого доповідав начальник регіонального відділення Фонду держмайна України по Рівненській області Володимир Іванов. Він сказав, що в державній власності все ще залишається 25 об’єктів житлового фонду, в тому числі 19 будинків та 6 гуртожитків, які під час приватизації (корпоратизації) не ввійшли до статутних капіталів господарських товариств і підлягали передачі у власність територіальних громад.
Найбільше житлового фонду не було передано в Рокитнівському, Володимирецькому районах, містах Рівне, Костопіль, Сарни. Якщо раніше таке житло активно передавалося громадам, то нинішнього року в області не було прийнято в комунальну власність жодного житлового будинку та гуртожитку. Тим часом по місту Рівному ще не прийнято десять об’єктів житлового фонду, по одному-два будинки — у Володимирецькому, Здолбунівському, Костопільському, Рівненському районах та місті Дубно. У Рокитнівському районі від ВАТ «Рокитнівська ПМК-180» не прийнято гуртожиток по вулиці Меліораторів, 4, хоча згідно з регіональною програмою він мав бути прийнятий ще торік. На неодноразові звернення регіонального відділення ФДМУ до місцевої влади та балансоутримувача Рокитнівська селищна рада відмовляється приймати гуртожиток у комунальну власність (рішення №662 від 23 квітня 2014 року). Також неприйнятими залишаються три житлові будинки, які обліковуються на балансі ВАТ «Рокитнівський райагротехсервіс».
До речі, згадане питання дуже актуальне для багатьох мешканців Рівненщини, особливо тих, хто мешкає в гуртожитках. Адже вони зможуть приватизувати кімнати, в яких нині живуть, тільки після передачі гуртожитків у власність територіальних громад. Тому на колегії йшлося про те, щоб активізувати процес такої передачі.