Третій день у Криму, в Лівадійському палаці, триває 5-й щорічний саміт міжнародної мережі «Ялтинська європейська стратегія». У заході беруть участь понад 160 політиків, бізнесменів, громадських діячів, дипломатів і журналістів з 20 країн світу.

Сьогодні у роботі форуму візьме участь і Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк. Про це «Голосові України» повідомили в прес-службі Верховної Ради. Зокрема, глава парламенту візьме участь в обговоренні питань з розбудови демократії та ринкової економіки в Чорноморському регіоні, а також європейських перспектив України. У рамках роботи форуму Голова Верховної Ради поспілкується зі студентами та представниками засобів масової інформації.

Учасників і гостей П’ятої щорічної зустрічі Ялтинської європейської стратегії привітав Президент України Віктор Ющенко. «Хочу підтвердити, що європейська інтеграція — незмінний стратегічний пріоритет державної політики України», — йдеться у привітанні глави держави.

Уже сьогодні, за його словами, ми можемо стверджувати, що йдемо до Європи не з порожніми руками. Зокрема, разом зі своїми партнерами Україна створює Каспійсько-Чорноморсько-Балтійський енерготранзитний простір.

Активно просувається співпраця зі створення Євразійського нафтотранспортного коридору, який стане вагомим внеском у процес диверсифікації поставок енергоносіїв. Крім того, наша країна активно працює над формулою остаточного врегулювання «замороженого конфлікту» в Придністров’ї, бере участь у міжнародній миротворчій місії в Косово.

«Упевнений, без повноцінної участі України не буде завершеним процес об’єднання Європи на основі спільної історії, спільних цінностей, спільної мети», — наголосив Президент.

Головна тема саміту — сучасні глобальні виклики та їхній вплив на Україну і Європу. Учасники обговорять вплив світової паливної та продовольчої кризи на макроекономічну стабільність, питання майбутнього ЄС у світлі складного процесу ратифікації Лісабонського договору, створення зони вільної торгівлі Україна—ЄС, позиції політичних сил України відносно стратегії та тактики євроінтеграції. У рамках трьох спеціальних секцій учасники обговорять проблеми поставок газу, можливості, які відкриваються перед Україною у зв’язку з глобальною продовольчою кризою, а також підготовку до Євро-2012.

Довідка. Ялтинська європейська стратегія — незалежна міжнародна організація, що об’єднала відомих політичних та громадських діячів, лідерів бізнесу і журналістів з метою реформування України та сприяння її вступу до ЄС. Організацію засновано в липні 2004 року українським бізнесменом та громадським діячем Віктором Пінчуком.