Не важко було спрогнозувати, що вкрай напруженим вийде матч між збірними Італії та Уругваю. Адже на кону стояв вихід із групи, тому команди насамперед думали про результат, а не про те, як порадувати вболівальників яскравою грою. Тож шанувальники атакувального футболу навряд чи залишилися задоволені побаченим. Ну, а прихильникам інтелектуальних протистоянь з точки зору різних тактичних тонкощів, либонь, було цікаво.
Переважну частину зустрічі на полі тривала виважена і розумна гра, котру вели футболісти і, насамперед, їхні тренери — Чезаре Пранделлі та Оскар Табарес. Можна стверджувати, що ініціатива була на боці наставника «Скуадри адзурри», адже італійців нульова нічия влаштовувала. Однак після години ігрового часу події на полі розвивалися вже під диктовку уругвайців. І це тому, що Клаудіо Маркізіо заробив пряму червону картку й залишив збірну Італії в меншості.
Пізніше склади команд, у принципі, могли б зрівнятися, якби рефері відреагував на порушення Луїса Суареса. Цей футбольний вампір, борючись із центральним оборонцем суперника Джорджіо К’єлліні, у нападі люті... вкусив італійця за плече.
А вже під завісу зустрічі південноамериканці таки реалізували більшість і вирвали бажану перемогу, котра відкрила їм шлях до 1/8 фіналу. Розіграш кутового завершився точним ударом Дієго Годіна.
Після цього матчу Чезаре Пранделлі подав у відставку. І не він один — залишити посаду вирішив і президент Федерації футболу Італії Джанкарло Абете.
Багато атак і жодного гола
Поєдинок «Трьох левів» проти Коста-Рики став прощальним у збірній для англійця Франка Лемпарда. Для обох команд матч особливого значення не мав, але вони щосили намагалися зіграти успішно, насамперед в атаці.
По кілька стовідсоткових моментів було біля обох воріт в першому таймі. Найнебезпечнішими ударами обмінялися Жоель Кемпбелл і Даніель Старрідж. Сельсо Боргес зі штрафного потривожив поперечину воріт англійської команди, але до перерви рахунок на табло так і не змінився.
У другому таймі підопічні Рея Годжсона повністю заволоділи ініціативою, притиснувши суперника до воріт. Роботи в костариканця Кейлора Наваса помітно додалося. Його партнери по команді намагалися відповідати контратаками, але ті серйозної загрози для Бена Фостера не несли. У підсумку зустріч так і завершилася нульовою нічиєю, котра дозволила збірній Коста-Рики посісти перше місце у своїй групі. А англійці, не вигравши жодного матчу, вирушають додому.
А на повагу вони заслуговують
Про цю збірню Греції складатимуть легенди. Багато хто ремствуює кожного разу, коли нуднуваті елліни потрапляють на головні турніри. Ніхто не примушує їх любити, але не можна не поважати. Розгромна поразка в першому турі (0:3) від Колумбії, вимучені нулі з японцями — в другому і примарна надія — в третьому. Дві травми в дебюті матчу, до того ж одна з них — воротаря. А на протилежному боці — потужна команда Кот-д’Івуару, яку влаштовувала нічия.
Але грецькі ветерани, серед яких особливо варто виділити мудрого трудягу 37-річного гравця англійського «Фулгема» Гіоргіса Карагуніса, на відміну від японців, здаватися не збиралися. Елліни об’єктивно були кращими. Ще до того, як Андреас Самаріс відкрив рахунок, ледве не зламав поперечину Госе Олебас.
Гол у роздягальню обов’язково мав розкрити гру. Так і сталося. Потужні африканці давили із силою величезного преса. А греки відповідали досить гострими контратаками, під час однієї з яких за Бубакара Баррі ще раз зіграла верхня планка, що прийняла на себе потужний удар здалеку від Карагуніса.
І все-таки здавалося, що греки не витримають. Якихось 15 хвилин відділяло івуарійців, які відігралися зусиллями Вілфрида Боні (він вийшов на заміну), від історичного виходу до плей-оф. Тренер африканців Сабрі Лямуші почав знімати лідерів — Дідьє Дрогба, Жервіньо. А невтомні греки останньої миті вирвали путівку до 1/8 фіналу. Переможну крапку з 11-метрового поставив Гіоргос Самарас.
Тут кожний матч — свято
Як відомо, різниця в мотивації не має жодного значення на чемпіонатах світу. Тут кожен матч — свято, тому навіть відсутність у команд турнірних завдань не послабляє пристрастей. Це зайвий раз довела збірна Колумбії, яка перед «побаченням» з японцями вже достроково вийшла з групи і виставила далеко не основний склад. Але ж як грамотно відпрацювала! Колумбійці діяли другим номером, розуміючи, що Японії понад усе потрібна перемога.
При цьому південноамериканці змогли відкрити рахунок. Щоправда, перед перервою японці його зрівняли, повернувши інтригу. Але ключовим рішенням наставника збірної Колумбії Госе Пекермана стала заміна — на полі з’явився Гамес Родрігес. Він переломив хід зустрічі й допоміг своїй команді покласти суперника на лопатки — на рахунку атакувального півоборонця «Монако» дві голеві передачі та забитий м’яч. Колумбія віддала супернику територію, при цьому діяла впевнено і легко, а також гостро контратакувала. Ця тактика і привела до розгрому суперника. Абсолютна перевага за всіма параметрами втілена у рахунку...
 
Гіоргос Самарас сам заробив пенальті і реалізував його.

Колумбієць Джексон Мартінес забив два м’ячі японцям.

Фото www.uefa.com.