Ранкове засідання 11 липня

Проект постанови Верховної Ради про відповідальність Кабінету Міністрів України та резолюції недовіри урядові Юлії Тимошенко, внесений до парламенту фракцією Партії регіонів, не набрав достатньої підтримки у сесійній залі — за недовіру урядові проголосувало лише 174 депутати, 172 регіонали та двоє із фракції «НУ—НС». Тож «грозові хмари» над урядом Ю. Тимошенко розвіялися, принаймні до осені.

А розвивалися події у парламенті так.

Вранці парламентську трибуну нарешті було розблоковано, зареєструвалося 403 народних депутати. Глава парламенту Арсеній Яценюк повідомив, що вже є рішення бюджетного комітету Верховної Ради про підтримання проекту змін до держбюджету-2008, внесеного Кабінетом Міністрів, а Президент України подав альтернативний законопроект бюджетних поправок. «Як я й прогнозував, політична температура у парламенті знижується, сподіваюся, вийдемо на якесь конструктивне рішення», — сказав Голова Верховної Ради. І за-просив керівників фракцій на чергову нараду за участю прем’єра.

Проте у кулуарах регіонали стверджували, що Президент не має права законодавчої ініціативи щодо бюджету.

Після перемовин лідерів фракцій з Прем’єр-міністром Арсеній Яценюк поінформував депутатів, що вдалося дійти компромісу, зокрема й щодо розгляду питання про недовіру уряду, на якому наполягала Партія регіонів. Було погоджено, щоб це питання таки розглядалося першим.

О 12 годині депутати-регіонали заблокували парламентську трибуну. На брифінгу Нестор Шуфрич озвучив вимоги: Партія регіонів наполягає на заслуховуванні повноцінного, а не поквапного звіту уряду і пропонує продовжити роботу сесії ще на наступний тиждень, заслухавши уряд у вівторок. А перед ухваленням змін до держбюджету прийняти пакет законів, спрямованих на захист найбідніших верств населення. Проте за 20 хвилин у парламентській президії з’явився депутат Андрій Клюєв і дав команду однофракційцям розійтися. В урядовій ложі з’явилася Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко та міністри економічного блоку уряду.

Головуючий надав слово для виступу представникам усіх фракцій. Лідер однойменного блоку Володимир Литвин запропонував спочатку ухвалити за основу один із поданих варіантів бюджетних поправок — урядовий чи президентський, а потім доопрацювати документ або відхиляти. Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко запевнив, що бютівці не бояться розгляду питання про недовіру уряду, тому коли було прийнято рішення бюджетного комітету Верховної Ради щодо змін до бюджету, які спрямовані на перерозподіл додаткових 30 млрд. грн. бюджетних коштів, фракція розблокувала парламентську трибуну. Виступаючи від Партії регіонів, Анатолій Кінах також стверджував, що оновлений бюджет не можна приймати поспіхом, необхідно врахувати усі складові. Лідер комуністів Петро Симоненко, як завжди, критикував усіх, стверджуючи, що триває лише боротьба за владу, а народ став заручником розбірок великого бізнесу за підтримки американців. Лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко переконував, що Президент, уряд і коаліція, незважаючи на дискусії, діятимуть консолідовано.

Після оголошення низки депутатських запитів депутати майже одностайно (436 «за») проголосували за календарний план проведення наступної, третьої сесії Верховної Ради шостого скликання, яка розпочне свою роботу 2 вересня. А потім, також конституційною більшістю (417 «за») затвердили порядок денний останнього пленарного засідання другої сесії: перше питання — про відповідальність Кабінету Міністрів і резолюцію недовіри уряду, на чому наполягали регіонали, потім — зміни і доповнення до Бюджету-2008, а також голосування за призначення дострокових виборів деяких міських, сільських і селищних голів у регіонах. Депутати вирішили працювати до завершення розгляду всіх запланованих питань. Розгляд питання про відповідальність і недовіру уряду Юлії Тимошенко розпочався з виступу від ініціаторів розгляду цього питання — регіонала Миколи Азарова. Парламентарій мовою цифр і фактів переконував у падінні вітчизняної економіки, сповільненні темпів виробництва, зростанні цін та галопуючій інфляції.

Микола Азаров від імені Партії регіонів заявив: уряд Юлії Тимошенко треба відправити у відставку, бо він неспроможний керувати вітчизняною економікою.

Натомість Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, виступаючи з парламентської трибуни з урядовим звітом, підкреслила, що демократична команда погодилася розглянути питання про звіт та недовіру Кабміну, бо жоден уряд не зможе працювати на межі, якщо він не спирається на більшість у парламенті. Іншого шляху після внесення змін до Конституції не існує, стверджувала Ю. Тимошенко. Прем’єр на слайдах продемонструвала підсумки роботи уряду за перше півріччя нинішнього року, переконуючи у позитивних зрушеннях. Зокрема, в Україні позитивні темпи зростання ВВП, цьогоріч очікується удвічі більший урожай, ніж торік, у чотири рази збільшився приріст іноземних інвестицій, а ціни, зі слів прем’єра, зростають не з вини уряду, а з вини торговельників-посередників.

Під час виступів від фракцій кожна політична сила залишалася на своїх позиціях. Лідери коаліції закидали опозиції: розіграний ними фарс не вдався. Висновки доповідача М. Азарова непереконливі і це примітивне намагання поквитатися. Натомість опозиціонери звинувачували коаліціянтів, що вкотре між парламентом і урядом не відбулося чесної і принципової розмови про соціально-економічний стан у державі, а триває політична кон’юнктура.

Перед вирішальним голосуванням глава парламенту Арсеній Яценюк звернувся до колег: зараз український парламент прийматиме надзвичайно відповідальне рішення. Адже якщо резолюція недовіри урядові знайде підтримку у сесійній залі, вся повнота влади і відповідальність за стан у державі перекладеться на плечі парламенту.

Відповідно до статті 90 Конституції упродовж 60 днів доведеться сформувати новий уряд, а в іншому разі Президент матиме право розпустити парламент. А. Яценюк зауважив, що за Регламентом він зобов’язаний поставити на голосування питання про відповідальність уряду, однак він переконаний, що в нинішніх умовах порушувати це питання є «політичною безвідповідальністю». «Країні потрібні серйозні дії, а не розмова», — стверджував Голова Верховної Ради. І додав, що питання про відповідальність Кабміну є виключно політичним, тож воно в жодному разі не буде переголосовуватися. Зрештою, електронне табло для голосування висвітило лише 174 «за» постанову про відповідальність Кабінету Міністрів та резолюцію недовіри. «Кабмін підтвердив вотум довіри парламенту», — сказав Арсеній Яценюк.

Коли номер підписувався до друку, тривав розгляд проекту змін до держбюджету—2008.