Нещодавно народний депутат Володимир Литвин, лідер однойменного блоку, відвідав екскаваторний завод ВАТ «Борекс» (смт Бородянка Київської області), де зустрівся з колективом заводу та місцевими мешканцями (на знімку). Мета цієї зустрічі — поновити втрачений зв’язок між виборцями та народними депутатами. Саме під час таких зустрічей пересічні громадяни можуть не лише висловити свій біль, а й часто-густо отримати реальну допомогу у розв’язанні своїх власних проблем чи проблем місцевої громади.

Сказати, що дискусія була емоційною та гострою, — нічого не сказати. Адже місцевих мешканців цікавила не лише думка політика про політичну та економічну ситуацію в країні, а й щодо питань екології, відносин з Росією та Європейським союзом.

Насамперед Володимир Литвин переконаний: нині ми повинні об’єднатися навколо національної ідеї — збереження українського народу. Адже вимиранню української нації сприяє чимало чинників. Зокрема, перевага смертності над народжуваністю, екологія, охорона здоров’я. Вирішити ці проблеми можна, але для цього потрібно перестати жити на один день, упевнений політик. А приймаючи зміни до бюджету, необхідно передусім визначити: що потребує першочергового вирішення, а що може зачекати. А зачекати, на думку народного депутата, може, наприклад, відкриття пам’ятників жертвам голодомору. «Я свідомий того, що ми повинні захистити пам’ять загиблих, бо, крім нас, її ніхто не захистить. Але не у такий спосіб. Це може зачекати», — сказав Володимир Литвин.

Він повідомив також, що його політична сила не голосуватиме за зміни до бюджету в запропонованому урядом вигляді. Насамперед тому, що в проекті документа не враховано багато істотних зауважень його фракції. Крім того, ніхто не говорить про те, що до доходів бюджету пропонується додати не 30 млрд. грн., а трохи більш як 25 млрд. грн. Водночас 12 млрд. грн. становлять кошти, які були взяті наперед по відшкодуванню ПДВ, а 8 млрд. грн. закладається невиплачених ПДВ. «Фактично йдеться про повітря, реально збільшується фінансування лише Міністерства оборони», — зауважив Володимир Литвин. Він розкритикував також спробу уряду зупинити низку соціальних законів, у тому числі щодо пільг «чорнобильцям», ветеранам війни, інвалідам тощо та заморозити збільшення мінімальної заробітної плати.

До того ж, на переконання В. Литвина, коаліції потрібно дати змогу продемонструвати, що в неї вистачає голосів. Інакше необхідно вести серйозні переговори про зміну коаліції.

А зняти побоювання тих, хто блокує парламентську трибуну, що замість проекту бюджету розглядатиметься питання про відповідальність уряду, можна, на думку політика, ухваливши запропоновану його політичною силою постанову стосовно заслуховування звіту Кабінету Міністрів у вересні або жовтні.

Ще одна причина блокування парламентської трибуни, на думку народного депутата, полягає у небажанні ухвалювати зміни до законів, які стосуються судової реформи. Зокрема через те, що у президентських законопроектах повноваження з призначення на адміністративні посади в судах пропонується передати главі держави.

«Ви розумієте: у кого в руках судова влада — у того в руках реальна влада», — сказав Володимир Литвин. Додавши, що вже всі політичні сили мобілізовані на президентську кампанію і розраховують, що саме через суди будуть вирішуватися складні питання, які виникатимуть під час виборчої кампанії.