Так вважає голова парламентського Комітету з питань національної безпеки й оборони Анатолій Гриценко. Про це він заявив після останнього засідання комітету. За його словами, військове відомство не реагує на звернення профільного комітету Верховної Ради чи надсилає формальні відповіді на депутатські запити.

— У нас є документальне підтвердження того, що Міноборони закуповує паливо та інші матеріальні ресурси за цінами, що на 30% перевищують ринкові, —каже Анатолій Гриценко. — Нам відомо про непоодинокі випадки відчуження майна Міноборони, попри заборону уряду здійснювати ці операції.

За результатами комітетських слухань про стан розвитку оборонно-промислового комплексу (ОПК) України, його визнано критичним, таким, що не відповідає потребам оборони і створює загрозу національній безпеці. Депутати наполягають на виконанні рішення РНБО щодо створення Національного агентства з питань розвитку ОПК.

— Це рішення, на жаль, було відмінено Президентом і реалізовано у спотвореному вигляді — у межах Мінпромполітики. Це не той рівень організації роботи ОПК, який зараз має бути в нашій державі, — зазначив А. Гриценко.

Члени комітету пропонують до кінця цього року спільно з апаратом РНБО провести інвентаризацію всіх державних програм, які діяли до цього у сфері виробництва озброєння і військової техніки.

На думку голови оборонного комітету, у проекті змін до держбюджету на 2008 рік передбачено недостатньо коштів для розвитку Збройних сил України. (У держбюджеті-08 прописано 9,422 млрд. грн., у змінах до бюджету — 2 млрд. грн.). Цих коштів, мовляв, лише вистачить на грошове забезпечення й харчування особового складу. За такого фінансування під загрозою зриву може опинитися програма переходу української армії на контракт.

На питання «Голосу України» — чи є шанс до канікул парламенту прийняти зміни до бюджету? — Анатолій Гриценко відповів:

— Теоретично є. Але, здається, у Президента Ющенка немає бажання швидко приймати бюджет. Коли він збирав фракцію «НУ—НС», то справді говорив правильні речі про вдосконалення державного бюджету. Президента в цій частині слухали уважно й погоджувалися з ним. Але коли Ющенко сказав, що перш ніж прийняти бюджет, треба прийняти закони з так званого президентського пакета, які не мають жодного шансу бути прийнятими, то всі зрозуміли це як бажання Президента не допустити швидкого прийняття бюджету. Я вважаю, що головне — бюджет. А документи з президентського пакета — не всі варті, щоб за них голосували, тому вони можуть зачекати.