Комунальники Кам’янця-Подільського вважають 70 відсотків насаджень у місті аварійними, а тому масово вирізують насадження, наражаючись при цьому на обурення громади. Зокрема, членів «Товариства Подільських природодослідників та природолюбів», яке, до слова, засновано у цьому місті ще 1911 року і зажило доброї слави своїми справами. До листа в «Голос України» автори доклали й фото, які збирали упродовж чотирьох років, як документальне свідчення ганебної хроніки нищення. На одному зі знімків автор цих рядків угледів і власну персону — біля свіженької ділової деревини, що очікувала свого власника.

Справді, Національний природний парк «Подільські Товтри» кілька років тому запрошував до участі в рейді кореспондента. Проте ні протоколи рейдів, ні опитування громадської думки, оприлюднені в ЗМІ, ні численні звернення громадян до влади, ні виступи преси — ніщо не здатне було вплинути на хибну практику «підрізання». Наша газета провела в Кам’янці свого часу бліцопитування з цієї проблеми і вмістила негативні думки громадян на своїх шпальтах. У виконкомі образилися. Як і на інших моїх колег. Що тут вдієш? Кореспондент — не прокурор... Журналісти й досі гадають: чи все зробили, що могли, у який ще дзвін не покалатали?! Посадовці виконкому запевняли, що керує комунальним підприємством «Кам’янецький парк» високопрофесійний фахівець Леонтій Гасюк, котрий знає, що і як робити, а тому скоро в місті буде справжня краса.

«Чим же займалося п’ять років поспіль підприємство «Кам’янецький парк»?» — запитують автори листа до редакції. Самі й відповідають: «І вирубувало, і обрізало до двохметрових жалюгідних стовбурів більшість дерев, які могли б служити людям, не керувалося в роботі ні правилами, ні законами. Під ніж пішло і декілька багаторічних дубів. Дозвіл на такі дії давала комісія з числа зацікавлених або байдужих до природи чиновників, у ній не було ні жодного науковця, ні представника громадськості. Через чотири з лишком роки ми одержали жахливу картину: місто з покаліченими деревами, вік яких вкорочено, вкрай занедбано міський парк, через рани обрізки грибки довершують чорну справу — і дерева гинуть. Кам’янець — одне з чудес України. Але вже не місто-сад...» Студенти місцевих університетів, які здобувають природничий фах, провели аудит понищених дерев і виявили: Леонтій Гасюк підстриг «до смерті» 70 дерев. Це половина зрізаних, які теж на межі загибелі. У березні Гасюк став заступником директора «Кам’янецького парку», якою була причина пониження — громадськості та ЗМІ невідомо. Але, напевне, не покарання за порушення, бо Гасюкову практику продовжив інший директор...

Як міг тривати оцей «безпредєл» роками? Автори листа Н. Чайка, С. Ковальчук, Ю. Савін, М. Дребет, М. Рябий та О. Кучинська знають причини: ігнорування правил обрізки дерев, відсутність генплану озеленення міста, неадекватна реакція місцевої влади на ситуацію та її слабка співпраця з громадськістю щодо озеленення міста, надання дозволів на зрізування некомпетентними особами, зацікавленість в одержанні дешевої деревини. Ці люди не говорять безпідставно, зі стелі, бо вони самі є фахівцями, майже всі працюють в Національному парку «Подільські Товтри». До речі, ця організація теж робила спроби зупинити вакханалію, та, мабуть, остання причина була дуже вже важливою для когось... Чому їх не було почуто?!

Спроби журналістів дізнатися, хто ж був зацікавлений та скільки отримано деревини, в тому числі ділової, куди її поділи, які кошти виручили до міського бюджету, за ці роки не увінчалися успіхом. Заступники міського голови Сергій Бабій та Віктор Дибаш недавно заявили, що їм також не подобається подібне підрізання, але не могли назвати винуватців та жодних цифр. «Дерева йшли на дрова, які видавалися малозабезпеченим громадянам через соціальний центр «Надія» — ото й усе пояснення. Сергій Бабій ще й відпустив репліку: «У нас ще й громадяни такі, що вже зовсім нічого зрізати не можна. Один каже, що під цим деревом женився, інший — хрестився, а як зріжете, то я теж помру». Даруйте, шановний перший заступнику, якщо вам не подобалося, треба було зупинити. На те ви й влада. Не тільки службового розслідування, а й перевірки правоохоронцями, на думку багатьох кам’янчан, потребує історія з покаліченими деревами.

З першого червня у місті — новий міський голова, котрий одразу суворо заборонив зрізати будь-яке дерево без узгодження з ним особисто. Сподіваємося, своє рішення щодо підрізування насаджень проаналізує тепер і виконком, який нарешті зуміє знайти та назвати винних.