Позавчора Президент Віктор Ющенко вніс до Верховної Ради проект змін до державного бюджету на 2008 рік.

Необхідність цих змін, наголошує прес-служба глави держави, була зрозуміла ще під час прийняття Закону «Про Державний бюджет на 2008 рік та внесення змін до деяких законодавчих актів України». Президент підписав цей закон, виходячи з необхідності введення в дію нових соціальних стандартів життя громадян. Водночас законом уряду було надано доручення розробити та внести на розгляд Верховної Ради зміни до бюджету до 1 березня 2008 року. Цю норму закону урядом було проігноровано.

Натомість декілька днів тому ним було запропоновано на розгляд Верховної Ради зміни, які, на думку Президента, несуть в собі низку ризиків.

Законопроект, внесений главою держави, йдеться в повідомленні, переорієнтовує зміни до бюджету в інвестиційний бік. Крім бюджетного кредитування НАК «Нафтогаз України» на закачування природного газу у сховища, яке необхідно напередодні очікуваного підвищення цін на газ, він передбачає необхідні видатки на добудову Дністровської ГАЕС, побудову доступного житла, збільшення боєздатності армії, підвищення якості освіти, збереження природного та заповідного фонду.

У ньому також присутня соціальна складова. Передбачено збільшення грошового забезпечення військовослужбовців (яке не залежать від розміру мінімальної заробітної плати) та побудову житла для них.

На думку Президента, внесений ним законопроект є оптимальним для підтримання сталих темпів розвитку країни, приборкання інфляції, вирішення найважливіших державних проблем.