Робоча група, створена Тернопільською ОДА та облрадою, підготувала проект програми охорони навколишнього природного середовища на 2014—2020 роки. Для її реалізації потрібно понад 80 мільйонів гривень, із яких 67 сподіваються отримати з держбюджету. Однак є небезпека, що документ може поповнити велику теку програм, які існують лише на папері.

Тернопільці вже знають, що таке жити «по вуха» у смітті: декілька років тому влітку з міста тижнями не вивозили побутові відходи. На жаль, сьогодні проблема загострюється. Тепер не тільки в обласному центрі, а й загалом у регіоні. І це на тлі того, що з більш як 800 сміттєзвалищ області паспортизоване лише кожне десяте.
Продовжується експлуатація офіційно закритого ще в 1987 році (!) Малашівського полігона. Він розташований у другому поясі Горішньо-Івачівського водозабору, який забезпечує водою 70 відсотків населення Тернополя. Люди не вірять владі, адже чиновники змінюються, а проблеми залишаються. До прикладу, в місті Скалат уже кілька років простоює сміттєсортувальна лінія, придбана за кошти обласного бюджету.
Не менш актуальна проблема — стан каналізаційно-очисних споруд. У більшості населених пунктів вони взагалі відсутні. А ті, що є, непридатні для експлуатації. Слід зауважити, що така небезпечна ситуація склалася в екологічно благополучній області, де немає великої промисловості.