Комітет з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин рекомендував парламентові ухвалити у першому читанні проект закону, який передбачає визнати постраждалими від політичних репресій і реабілітованими дітей, котрі народилися в родинах репресованих, перебували разом із батьками в місцях позбавлення волі, засланні, висланні, спецпоселенні або залишилися без опіки й опинилися у дитбудинках.

Упродовж різних скликань парламенту народні депутати неодноразово вносили проекти законів, спрямовані на захист жертв політичних репресій та їхніх родин. Проте ухвалений ще 1991-го закон «Про реабілітацію жертв політичних репресій» за всі роки не зазнав жодної зміни — щоразу на заваді ставали політичні суперечності. Нинішній законопроект внесено депутатами-«регіоналами» — Сергієм Клюєвим та Юрієм Каракаєм, однак на засіданні комітету він знайшов підтримку парламентаріїв із різних фракцій. Адже йдеться насамперед про данину шани та моральне відшкодування. За даними Всеукраїнського товариства політв’язнів і репресованих, в Україні мешкає близько 16 тисяч осіб, котрі постраждали від політичних репресій, і близько 70 тисяч спецпереселенців, у тому числі й кримських татар. Багатьох із них було реабілітовано завдяки демократичним змінам сьогодення. Проте й досі не всі громадяни, які утримувалися в умовах очевидного позбавлення прав і свобод, визнані репресованими з політичних мотивів і отримують соціальну підтримку. Хоча це передбачає Декларація основних принципів правосуддя для жертв злочинів та зловживання владою (прийнята Генеральною Асамблеєю ООН 29 листопада 1985 року).

Значну дискусію викликало й обговорення проекту закону про державну міграційну службу в Україні, внесеного депутатами від «НУ—НС» Геннадієм Москалем та Сергієм Василенком. Голова комітету Ігор Шаров (на знімку праворуч) (блок Литвина) наголосив, що проблема міграції, у тому числі й незаконних мігрантів, Україні належить до категорії глобальних. «Через своє геополітичне положення Україна останнім часом дедалі більше залучається до всесвітніх міграційних процесів, — наголосив голова комітету. — Щорічно в обох напрямках державний кордон перетинає близько 25 мільйонів осіб. Кроки, що здійснюються державою для європейської інтеграції, потребують удосконалення системи управління міграційними потоками та утворення належного механізму державного регулювання міграційних процесів». І. Шаров зауважив, що нині в нашій державі міграційними питаннями опікуються декілька міністерств та інших центральних органів виконавчої влади. Однак є нагальна потреба утворення єдиного органу виконавчої влади у справах міграції, який узагальнюватиме та вноситиме пропозиції щодо формування та координації державної політики у цій сфері. Депутати, що входять до складу парламентського комітету, подякувавши авторам за законодавчу ініціативу, вказали на низку недоліків у законопроекті, які варто доопрацювати. Так само вирішено повернути авторові для доопрацювання і проект парламентської постанови про політико-правову оцінку дій посадових осіб секретаріату Президента і Генеральної прокуратури, які мають ознаки політичних репресій, внесений народним депутатом від фракції «НУ—НС» Юрієм Кримчаком, оскільки проект постанови було подано з порушенням Регламенту.

***

Регламентний комітет Верховної Ради прийняв рішення про винесення на розгляд сесійної зали проекту резолюції про недовіру уряду і підтримав проект постанови про продовження пленарних засідань парламенту наступного тижня. Про це повідомив голова комітету Олександр Єфремов.