Одеса сідає на водяну дієту

Припинено цілодобову подачу питної води у будинки одеситів. Усього дев’ять годин на добу вже другий день одержує мільйонне місто воду з ріки Дністер, що протікає за 50 кілометрів від обласного центру. Причина кризи — незвичайне цвітіння Дністра. Річка в нижній течії буквально заросла водоростями. З подібним явищем гідробіологи, що спостерігають за Дністром, зіткнулися вперше. Появу велизної кількості водоростей вчені пояснюють спекотною погодою і різким обмілінням Дністра. У результаті погодних катаклізмів нижня течія річки перетворилася на стояче водоймище, в якому немає руху води.

В’ячеслав ВОРОНКОВ.

100 тисяч віруючих візьмуть участь у Зарваницькій прощі

Вона відбудеться 12—13 липня в Марійському духовному центрі, що в селі Зарваниці на Тернопільщині. Точніше, буде дві прощі: родинна і молодіжна. Вони проходитимуть під знаками 1020-ліття хрещення України-Руси та Року християнського покликання. Очікується, що участь у них візьмуть патріарх УГКЦ кардинал Любомир Гузар та префект конгрегації східних церков Римської католицької церкви кардинал Леонардо Сандрі, вище духовенство УГКЦ, римо-католицької церкви з різних країн світу. Вперше спільно з греко-католицькими священиками літургії відправлятимуть і православні. У зарваницьких прощах беруть участь представники різних конфесій. У програмі прощ також конференція, присвячена покликанню українського народу до християнства і річниці хрещення України, святковий концерт для молоді. З нагоди 1020-річчя хрещення України в Тернополі на березі ставу встановлять дубовий хрест.

Любов ЛЕВИЦЬКА.

Тернопільська область.

Мати живою закопала дитину

На Прикарпатті став відомим черговий випадок убивства новонародженої дитини. Як повідомив ЦГЗ УМВС в Івано-Франківській області, 29-річна жінка, маючи кількох діточок, народила ще одного. Та немовля, очевидно, виявилося небажаним. І горе-мама ще живим закопала його на своїй присадибній ділянці. Люди якимось чином довідалися про злочин і повідомили в правоохоронні органи. Немовля відкопали. На жаль, пізно — дитинка була мертвою. Щодо зловмисниці порушено кримінальну справу.

Дарина НАЗАРЧУК.