Учора Конституційний Суд оприлюднив рішення у справі про національні комісії регулювання природних монополій, яким визнав неконституційними положення абзацу першого частини 1 статті 11 (щодо утворення та ліквідації національних комісій регулювання природних монополій Президентом), абзацу другого частини 1 статті 11 (щодо затвердження Президентом положень про національні комісії регулювання природних монополій), частини 2 статті 11 (щодо призначення та припинення повноважень голів національних комісій регулювання природних монополій, їх членів Президентом за поданням Прем’єр-міністра) Закону України «Про природні монополії». До цього саме Президент утворював, ліквідовував національні комісії регулювання природних монополій, затверджував їх положення та формував їх склад.

Нагадаємо, що зазначені комісії зокрема регулюють діяльність природних монополій (суб’єктів господарювання, які діють у стані відсутності конкуренції, оскільки задоволення попиту на ринку є ефективнішим саме за таких умов. Це такі галузі, як транспортування нафти, нафтопродуктів, природного газу та інших речовин трубопроводами, передача та розподіл електричної енергії, користування залізничними коліями, диспетчерськими службами, вокзалами, централізоване водопостачання та водовідведення та інші).

Ухвалюючи таке рішення, КС зазначив, що в 2000 році, коли приймався закон і закріплювалися за Президентом зазначені повноваження, Верховна Рада діяла відповідно до обсягу конституційної компетенції глави держави, визначеного у статті 106 Конституції, зокрема щодо можливості формувати центральні органи виконавчої влади і регламентувати їх діяльність. Проте відповідно до змін, внесених до Конституції 2004 року, такі повноваження у Президента відсутні. Отже, з набуттям чинності вказаними змінами положення Закону «Про природні монополії» не відповідають Основному Закону України.

На знімку: Голова Конституційного Суду України Андрій Стрижак проводить засідання КСУ.