Ранкове засідання 10 липня

Блокування парламентської трибуни, а значить, і законотворчої роботи тривало. Зранку картина в сесійній залі незмінно нагадувала попередні — бютівці на підступах до трибуни, до них підтягуються і депутати з інших фракцій, а глава парламенту Арсеній Яценюк заходить до зали відкрити сесію з бокових дверей. Зареєструвався 261 народний депутат. Голова Верховної Ради оголошує, що напередодні Бюджетний комітет засідав, опрацьовуючи поправки до бюджету, до пізнього вечора і на сьогодні призначено черговий раунд узгодження змін і пропозицій до цьогорічного державного кошторису.

Проте, схоже, і у глави парламенту увірвався терпець. «Мені вже набридло переливати з пустого в порожнє, — каже він. — Буде внесено бюджет — узгодимо порядок денний. Будемо працювати. Вибачте, няньок не буде». А. Яценюк, не закриваючи пленарного засідання, прямує до свого робочого кабінету, за його словами, «в очікуванні внесення узгодженого проекту бюджетних змін». Частина депутатів залишаються чергувати в сесійній залі.

Опозиціонери стверджують: коаліція і уряд самі не зацікавлені у затвердженні поправок до бюджету. У них немає необхідних 226 голосів і вони зумисне затягують час. «Бюджет реально нікого не цікавить. Це причина, яку придумала собі коаліція і влада, щоб уникнути звіту уряду, затягнути час і парламент швидше пішов на канікули», — стверджує «регіонал» Нестор Шуфрич. Він заявляє, що Партія регіонів продовжує наполягати на звіті уряду за перше півріччя цього року в парламенті, оскільки це конституційне зобов’язання Кабміну. Його колега по фракції Ярослав Сухий каже, що регіонали не блокували зранку парламентську трибуну — декілька депутатів просто спілкувалися з бютівцями. Я. Сухий звинувачує фракцію БЮТ та міністра фінансів у тому, що напередодні було фактично зірвано засідання Бюджетного комітету Верховної Ради.

Член Бюджетного комітету Кирило Куликов («НУ—НС») прогнозує шанси ухвалення змін до держбюджету до завершення сесії як 10 на 90. «Мої колеги кажуть, що на 90 відсотків нереально ухвалити новий бюджет, а на 10 відсотків це таки може відбутися, — сказав депутат. — Найцікавіше те, що вчора блокували трибуну одні, позавчора другі, а зараз уже всі разом». Парламентарій також вважає, що уряд останній зацікавлений в ухваленні цього документа, бо завдяки зростанню цін буде змога вручну регулювати показники інфляції, дефіциту бюджету, зовнішнього боргу. «У принципі це непоганий законопроект, але у ньому бюджет є клаптиковою ковдрою. А немає головного стратегічного напряму розвитку країни», — зазначає К. Куликов.

Лідер однойменного блоку Володимир Литвин на брифінгу для журналістів оприлюднив заяву своєї фракції, в якій також стверджує: розвиток події довкола ухвалення змін до держбюджету-2008 свідчить, що коаліція і уряд не хочуть прийняти цей документ. Про це свідчить невчасне внесення законопроекту про зміни до бюджету, театральне блокування трибуни парламенту фракцією прем’єра з абсурдними вимогами — першочергово розглянути цей документ і водночас закрити сесію. Верховній Раді знову відведено роль ворога, намагаючись відвести від влади відповідальність за катастрофічний стан в економіці держави. В. Литвин повідомив, що його фракція внесе на розгляд Верховної Ради проект постанови із вимогою не закривати сесію до остаточного розгляду питання про зміни до бюджету, зобов’язати уряд подати програму соціально-економічного розвитку, а звіт уряду перенести на наступну сесію у вересні—жовтні.

Натомість бютівці відкидають всі звинувачення на адресу їхньої фракції та прем’єра у небажанні схвалити бюджетні поправки. «Цьогорічний бюджет діє, і навіть якщо не буде ухвалено зміни до нього, закон працюватиме і не буде урізано жодної соціальної програми чи пільги», — переконує Андрій Шкіль. За його словами, саме опонентам нинішнього уряду вигідно, щоб зміни до бюджету не було проголосовано і Кабмін не зміг виконати передвиборні обіцянки БЮТ. На запитання чому ж провладна фракція блокує парламентську трибуну, депутат відповів: «Бютівці вимагають голосування за зміни до бюджету, але не хочуть, щоб парламент вчергове перетворився на арену з’ясування міжпартійних проблем — перевибори Голови Верховної Ради та пересування інших шахових фігур». Прогноз у А. Шкіля не вельми оригінальний: якщо не буде досягнуто позитивного рішення щодо бюджету, сьогодні сесію закриють.

***

О 16-й годині глава парламенту Арсеній Яценюк повідомив, що триває узгодження змін до держбюджету з фракціями, і бюджетний комітет уже опрацював усі пропозиції від трьох фракцій. Як тільки буде рішення бюджетного комітету щодо проекту змін до державного кошторису, всі матеріали роздадуть депутатам, запевнив А. Яценюк.

А сьогодні робота парламенту, за його словами, розпочнеться із наради з лідерами фракцій, котрі вирішуватимуть, як проголосувати бюджет і закрити сесію. Голова Верховної Ради висловив сподівання, що може бути результативне голосування по проекту бюджету. Водночас, зауважив він, Партія регіонів не знімає питання про недовіру уряду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.