Голова Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти Володимир Полохало, виступаючи на сесії Роменської районної ради, наголосив на необхідності модернізації сучасної системи освіти.

Під час розгляду питання про оптимізацію мережі шкіл району та програми «Освіта Роменщини на 2008—2011 роки» він зазначив, що Кабінету Міністрів необхідно вжити заходів щодо недопущення закриття загальноосвітніх навчальних закладів у глибинці, а також змін умов фінансування сільських шкіл.

Він поінформував, що комітет нещодавно прийняв рішення, в якому рекомендує Верховній Раді України прийняти за основу та в цілому проект постанови про впровадження мораторію на закриття ЗОШ у сільській місцевості. Народні депутати переконані, що це забезпечить рівні можливості для здобуття середньої освіти громадянами країни, а також унеможливить негативні соціально-економічні наслідки для села.

Полохало також поінформував, що відбулись слухання, на яких обговорювався проект нової редакції Закону України «Про вищу освіту». Комітет і Міністерство освіти і науки розробили проект закону, який має першочергове значення для адаптації системи української вищої школи до європейських стандартів.

Голова комітету сподівається, що у вересні буде прийнято базовий Закон України «Про вищу освіту», оскільки чинний не повною мірою відповідає змінам у структурі економіки, суспільно-політичних відносинах, державному управлінні і виявився здебільшого відірваним від реальних потреб суспільства.

«Україна — єдина країна, яка не має програми розвитку освіти», — зазначив голова профільного комітету.

Ромни

Сумської області.