За останні декілька днів у жителів регіону намітилося нове ставлення до того, що відбувається: вичікувальна позиція змінюється у бік  протестної поведінки. Її першим публічним проявом стало знищення проросійських написів і малюнків на різних будівлях у центрі Луганська. Їх просто зафарбовують фарбою, щоб не можна було прочитати й роздивитися. Крім того, в Луганську почали з’являтися листівки, у яких «російськомовні жителі Луганська» вимагають від озброєних представників «Луганської народної республіки» залишити регіон. «Нам руїни і смерть наших дітей не потрібні», — йдеться у зверненні.
Мешканці Сєверодонецька «партизанити» не стали, а звернулися до так званої самооборони через сайт газети «Моє місто Сєверодонецьк». «Ми не знаємо, хто ви й громадяни якої країни, нам однаково! Переконливо вимагаємо піти з миром. Ми не хочемо війни. Нічого хорошого ви нам не принесли! Ми бачимо тільки руйнування і терор! Ми вас не вибирали й не запрошували! Ви не дали нам навіть можливості проголосувати! Це, по-вашому, демократія? Ми не хочемо більше ховатися по домівках! Хочемо без страху перед озброєними людьми в’їжджати і виїжджати з рідного міста, їздити на природу, на дачі, радіти літу, ходити вулицями будь-коли. Ми стомилися постійно переживати за своїх дітей і близьких, стомилися здригатися від постійних звісток про крадіжки, захоплення приватної власності, автомобілів, про знищення будинків, мостів, інфраструктури нашого рідного краю, які відновлювати доведеться за рахунок нашого бюджету! Якщо серед вас є місцеві жителі, ми закликаємо: здайте або знищте свою зброю, повертайтеся до своїх родин, ви їх так само, як і нас, наражаєте на небезпеку. Якщо серед вас є чужинці, ідіть з Богом, ми вам будемо дуже вдячні», — пишуть сєверодончани у своєму зверненні.
На їхню думку, якщо озброєних людей не буде в місті, почнуть роботу хімкомбінат і безліч дрібних підприємств, які закрилися через острах бути пограбованими. «Якщо вам не потрібна робота, а подобається сидіти в кущах і грати у війнушку, за копійки продавати своє життя й забирати чужі, їдьте в гарячі точки Дагестану або Чечні, там більше платять, а в нас не військова база. Ми низько кланяємося тим матерям, які відпустили своїх дітей захищати нас від вас! Поверніть нам наші прапори, наші телепрограми, наше небо і наш спокій, інакше ви будете прокляті навічно! Не ганьбіть нас перед усією Україною та усім світом, не зраджуйте Батьківщину і її народ! Не стріляйте в українців!», — закликали загарбників «мирні жителі окупованої території Сєверодонецька».
У той же час продовжують гинути люди. В Антрациті від осколкового поранення померла 10-місячна дитина. За попередніми даними, постріл, найімовірніше із гранатомета, було зроблено в напрямку дитячого майданчика. Близько 20.00 вечора вівторка тут гуляли дорослі з дітьми. Один з осколків влучив у немовля. До речі, місто Антрацит не входить до зони проведення АТО.
Закрився ще один пункт пропуску
Кабінет Міністрів України розпорядився закрити пункт пропуску «Ізварине» у Луганській області на кордоні з Росією. Рішення прийнято після того, як збройні загони «ЛНР» обстріляли цей прикордонний пункт, і підрозділ прикордонників покинув перехід. 
На південній ділянці україно-російського кордону в Луганській області сьогодні закрито пункти пропуску «Довжанський», «Червонопартизанськ», «Ізварине», «Червона Могила». На півночі Луганщини працюють шість митних пунктів пропуску і продовжують свою діяльність у штатному режимі сім внутрішньообласних постів. За словами в. о. начальника Луганської митниці Олега Чорноусова, сьогодні продовжують працювати автомобільні пункти пропуску на півночі області. Вантажі можна відправляти через ПП «Красна Талівка», «Мілове», «Просяне», «Новобіла», «Танюшівка», «Дьоміне». Основними відправниками та одержувачами вантажів через митницю сьогодні залишаються найбільші бюджетоутворюючі підприємства, тоді як середній і малий бізнес у зв’язку із ситуацією в області різко мінімізували свою зовнішньоекономічну діяльність.
Через військові сутички в регіоні зросли ризики транспортування, і перевізники підняли тарифи у 2—3 рази, що також позначилося на обсягах вантажоперевезень. Транзит через Луганську область у червні скоротився майже на чверть порівняно з аналогічним періодом минулого року.
Луганськ.