Такої думки одностайно дотримуються провідні українські політологи. Про це свідчать дані соціологічного опитування, проведеного Центром соціологічних та політичних досліджень «Соціовимір», які оприлюднив голова правління Сергій Таран. З приводу можливих сценаріїв нового політичного сезону з 2 по 5 липня опитано 25 наших політологів. Вони впевнені: дострокові вибори найближчим часом Україні не загрожують.

Майже половина політологів вважає, що збереження демократичної коаліції — оптимальний варіант з огляду національних інтересів. Лише два експерти думають: доречне переформатування більшості.

Опитані політологи зійшлися на тому, що в дострокових парламентських виборах найближчим часом не зацікавлений жоден із ключових політичних гравців. Майже половина опитаних гадає, що коли і йтиметься про дострокові вибори, то Віктор Янукович і Юлія Тимошенко воліли б, щоб вони відбувалися одночасно з президентськими. Сергій Таран запевняє: це пов’язано з тим, що така передвиборна кампанія коштуватиме вдвічі дешевше, до того ж політттехнологам буде легше її планувати.

Одним з найбільших розчарувань українських політологів у цьому сезоні, згідно з опитуванням, стала конституційна реформа, яку всупереч політичним обіцянкам не втілено в життя. Коли говорити про політиків, то найбільше у змінах, які б посилили роль парламенту, зацікавлений Петро Симоненко (так вважає 80 відсотків опитуваних), Володимир Литвин (60%) та Віктор Янукович (52%). Посилення ролі Президента хоче передусім сам глава держави (за це 96 відсотків опитуваних), Віктор Балога (72 %), В’ячеслав Кириленко (52%).

Що стосується прогнозів на новий політичний сезон, то 60 відсотків опитаних політологів вважають, що буде збережено нині чинну коаліцію. Можливість її розпаду припускають лише шість із 25 опитаних. Так само більшість експертів не прогнозує проведення дострокових виборів, та коли припустити, що вони все ж відбудуться, то, на думку фахівців, це станеться не восени, а швидше навесні 2009-го. До того ж кожен третій опитаний схиляється до думки, що за таких обставин ми обиратимем і нового керманича країни.

А ось політична криза у новому політичному сезоні, за словами Сергія Тарана, триватиме, нині чинна коаліція існуватиме й надалі, розвиватиметься тіньова політика, розпочнеться неофіційна президентська кампанія, а новостворений ЄЦ розвиватиметься або як самостійна політична партія, або як передвиборний штаб для Президента.

До своїх сподівань у новому сезоні політологи також зараховували можливість проведення очікуваної конституційної реформи.