Ранкове засідання 9 липня

Заблоковані парламентська трибуна, крісло Голови Верховної Ради та двері, через які глава парламенту потрапляє на своє робоче місце, — так розпочався вчорашній сесійний день. БЮТ лише дозволив Голові Верховної Ради відкрити ранкове засідання і Арсеній Яценюк повідомив про початок засідання лідерів фракцій, яке, на його думку, триватиме не менш як дві години. Оскільки у середу сесія працює до 14-ї години, глава парламенту висловив сумнів, що вдасться «вийти зі спільною позицією». Навіть якщо й так, додав він, то порядок денний буде сформовано лише на наступний день. А тому Арсеній Яценюк запропонував закрити засідання й продовжити роботу в комітетах. Цю пропозицію народні депутати зустріли по-різному, одні оплесками, інші — невдоволеними вигуками.

Утім, самі народні обранці в кулуарах ділилися, що не вірять у позитивний перебіг переговорів. Принаймні Ярослав Сухий (фракція Партії регіонів) зазначив: усе, що відбувається, — «надумане» і «це показуха». «Як можна розглядати бюджет без висновків профільного комітету?» — зауважив він. Крім того, депутат повідомив, що його політична сила й надалі наполягатиме на першочерговому звіті уряду. «Ми не розуміємо, куди йде країна, які матиме макроекономічні показники», — зазначив Ярослав Сухий.

Однак його опонент з фракції БЮТ Андрій Шкіль переконаний: першим має розглядатися бюджет, оскільки це важливо, а підстав для звіту уряду немає. На думку його колеги по коаліції Руслана Князевича («НУ—НС»), єдиний можливий варіант зняти напруження в сесійній залі — закрити сесію. І найкраще, за його словами, це було б зробити ще два тижні тому. «А потім, у дружньому не парламентському і не кулуарному режимі шукати вихід із ситуації. Бо в стінах парламенту його точно не вдасться знайти», — констатував він.

Представниця фракції Блоку Литвина Катерина Ващук упевнена, що домовлятися треба не лідерам фракцій, бо Верховна Рада сьогодні є заручником відносин, які не склалися у помаранчевій команді. Крім того, Катерина Ващук зауважила, що документи, запропоновані парламенту, нетотожні заявам урядовців. «Вони розказують одне, а на папері зовсім інше». На її переконання, все можна врегулювати, але за умови, що вищі щаблі влади знайдуть спільну мову. А комуніст Ігор Алексєєв заявив: події останніх днів свідчать, що компромісу немає. І річ у тім, що навіть коли постанова про недовіру уряду й буде проголосована, вона, на жаль, не розв’яже проблему політичної кризи.

Майже через дві години очікування у напівпорожній залі з’явилися Голова Верховної Ради та учасники переговорного процесу.

Злагоди немає, повідомив Олександр Єфремов (Партія регіонів). «Якщо присутність фракції Партії регіонів у сесійній залі заважає ухваленню змін до бюджету, то фракція готова залишити сесійну залу», — сказав парламентарій. Якщо ж їхня присутність важлива, вони наполягатимуть на звіті уряду, додав він. У свою чергу лідер фракції БЮТ Іван Кириленко зауважив, що бюджетні зміни — це документ, який повинен об’єднати сесійну залу. Депутат переконаний: спочатку суспільству необхідно дати 30 млрд. грн., а вже потім переходити до розгляду інших документів. Парламентарій навіть висловився за продовження сесії для розгляду цих питань, якщо така потреба виникне.

У необхідності ухвалення бюджету переконаний і лідер фракції «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко. Хоча, за його словами, аж ніяк не всі норми документа влаштовують «НУ—НС». Зокрема, уряд відмахнувся від підтримки програми доступного житла, додаткового фінансування потребує також і охорона здоров’я.

Лідер комуністів Петро Симоненко висловив упевненість: якщо існування коаліції не буде підтверджено кількістю голосів, помаранчеві мають «нести кримінальну відповідальність», бо саме вони винні в тому хаосі, який нині існує в країні.

Лідер однойменного блоку Володимир Литвин вважає, що брехня, як він висловився, у стінах парламенту стала можлива саме тому, що «один одного хочуть переграти, бо йде жорстка політична боротьба за владу». А вона, на думку політика, має вестися цивілізованими методами і в рамках Регламенту. На його думку, дивно, що влада сама себе блокує. Не зміниться ситуація, на його переконання, навіть із закриттям сесії, бо це лише законсервує проблему.

Доволі туманною роботу поточної сесії бачить і Арсеній Яценюк. «Аналіз ситуації простий. Все перебуває в політичному паті. І до того моменту, доки ми не вийдемо з нього, ця зала буде пуста, парламент деградуватиме». Голова Верховної Ради пообіцяв не зупиняти діалог з лідерами фракцій і зустрічатися з кожним політичним лідером окремо для того, щоб більш-менш достойно завершити поточну сесію.

На ранковому засіданні народні депутати привітали з днем народження лідера Партії регіонів Віктора Януковича.

P. S. Глава парламенту Арсеній Яценюк привітав лідера Партії регіонів, голову депутатської фракції ПР Віктора Януковича з днем народження.

Зустріч відбулась у кабінеті Віктора Януковича в кіноцентрі «Зоряний».

Прес-служба Партії регіонів.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.