Плідна співпраця Національної академії наук України та Комітету Верховної Ради з питань науки і освіти є запорукою зростання конкурентоспроможності народного господарства та економічного розвитку країни.

Про це йшлося на зустрічі голови комітету Володимира Полохала та президента академії Бориса Патона, які, зокрема, обговорювали питання законодавчого забезпечення розвитку науки та активізації ролі академії в інноваційних процесах.

Підкреслювалось, що уряд вжив певних заходів щодо підвищення статусу академії і посилення її впливу на прийняття державних рішень. Сьогодні вчених задіяно в прийнятті рішень Кабміну, вони входять до складу колегій та науково-технічних рад міністерств. Зокрема, урядом, за поданням НАНУ, визначено перелік пріоритетних напрямів наукових досліджень.

Проте й досі залишається чимало невирішених питань. Недостатнє фінансування не стимулює молодь. Вона є ключовим чинником, але утримати її в науці можна лише підвищивши заробітну плату та забезпечивши житлом.

За ініціативою комітету підготовлено пропозиції з внесення змін до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність». Народні обранці чекають відповідних пропозицій і від учених. Готуються зміни до Закону України «Про вищу освіту» і важливо, щоб ці закони опрацьовувалися разом.

Зокрема, проведено слухання в комітеті про стан регулювання і управління у сфері розвитку, правової охорони і захисту інтелектуальної власності та інноваційної діяльності. Згідно з чинним законодавством Національна академія наук має право створювати підприємницькі структури, але не може управляти корпоративними правами держави, не може відкривати поточні рахунки в банках. Володимир Полохало зазначив, що на законодавчому рівні слід створити ефективні умови залучення майнових можливостей НАН у реалізації інноваційних проектів та розробок академії.

На нараді обговорено і питання міжнародного співробітництва. Комітет сприятиме творчим зв’язкам на парламентському рівні з Німеччиною та Росією в питаннях науково-технічного розвитку.

Учені підтримали дії парламентаріїв щодо розвитку науки та інноваційної діяльності, висловили свої пропозиції з її вдосконалення.