Футбол. Як ми вже повідомляли, в Будинку футболу відбулося жеребкування VІ чемпіонату Європи серед університетів, котрий відбудеться 20—26 липня в Києві. Нагадуємо, що офіційним інформаційним спонсором турніру є «Голос України».

А тепер докладніше про цю подію. Церемонію за дорученням Європейського союзу студентських асоціацій (EUSA) проводив президент Російського студентського спортивного союзу Олег Матіцин (на знімку). Йому допомагали — президент Спортивного студентського союзу України Василь Кремінь, перший заступник міністра освіти і науки України Олександр Гребельник, президент Всеукраїнської футбольної асоціації Віталій Пилипенко, його перший заступник Олег Первушкін, віце-президент ФФУ Борис Воскресенський, голова комітету фізичного виховання і спорту МОН України В’ячеслав Гамов, член оргкомітету Євро-2008, відповідальний за роботу арбітрів, Віктор Дердо.

Діставала шари з вази студентка Національного університету імені Тараса Шевченка Олександра Первушкіна.

У підсумку команди розподілилися таким чином.

Чоловіки. Група А. Україна-1 (Зооветеринарна академія, Харків), Німеччина (університет, Бохум), Іспанія (університет Джаме де Кастелон), Естонія (технологічний університет, Таллінн). Група В. Італія (Кьєта-Пескара), Кіпр (національний університет), Польща (Іржі Куказка академія фізкультури), Україна-2 (Національний технічний університет нафти і газу, Івано-Франківськ). Група С. Франція (університет Кан), Греція (Арістотель університет), Фінляндія (університет Юваскула), Азербайджан (Нахічеванський державний університет). Група D. Туреччина (Халік університет), Росія (Сибірський федеральний університет, Красноярськ), Швейцарія (ЕТН, Цюріх), Україна-3 (МАУП, Київ).

Жінки. Група А. Україна (Національний університет харчових технологій, Київ), Німеччина (технічний університет, Мюнхен), Польща (Вроцлавська університетська школа фізкультури). Група В. Швейцарія (ЕТН, Цюріх), Франція (назва команди поки що не відома), Іспанія-2 (університет, Мадрид), Іспанія-1 (університет, Валенсія).

Одразу після завершення події ексклюзивне інтерв’ю «Голосу України» дав Олег Матіцин.

— Жеребкування пройшло на високому рівні. Сам факт, що воно відбулося в цьому чудовому приміщенні, багато про що свідчить. Скажу, що Україну, і зокрема Київ, не випадково обрали місцем чергового студентського чемпіонату Європи. Була впевненість, що цей захід матиме широку державну підтримку. Так воно і сталося. Торік я з групою колег побував у Києві, який дуже люблю. На власні очі познайомився з місцями майбутніх баталій. І переконався, що тут відбудеться прекрасний турнір.

Така думка підтвердилася нещодавно, коли столицю України відвідав технічний комісар Європейського союзу студентських асоціацій, досвідчений Антоніс Петроу з Кіпру. Він подивився місця змагань, проживання, харчування. Переконався, що все готове до студентських футбольних баталій. І побаченому дав найвищу оцінку. Я особисто навіть не сумніваюся, що це буде один із найкращих чемпіонатів EUSA. Українці підготувалися відмінно, здійснивши величезний обсяг роботи. Гадаю, вони не збавлять взятого високого темпу, бо мають потужну команду організаторів.

— Скажіть, будь ласка, а чому від України в чоловічому турнірі допущено одразу три команди?

— Організатори турніру мали право на участь двох своїх представників. Але виникла позаштатна ситуація — одна з країн відмовилася від участі. Я перед початком жеребкування із залу, де відбувалася церемонія, зв’язався телефоном з керівництвом EUSA і, щоб не порушити формат турніру, нам порадили включити до складу учасників третю команду від України. Ним став колектив МАУП — бронзовий призер останнього національного чемпіонату. Єдиною умовою було розподілити українські команди по різних групах...

Фото автора.