Те, що сьогодні відбувається у стінах Верховної Ради, — це низка політичних зрад, які привели до того, що більшості у парламенті немає ні у кого. Про це заявив Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк, виступаючи на конференції «ЗМІ та законодавча влада — регіональний вимір», яку провів Комітет Верховної Ради з питань свободи слова та інформації за підтримки програми сприяння парламенту України, університету Індіани та Української освітньої програми реформ. «Це гра, яка немає завершення, — сказав глава парламенту. — Є ситуативна більшість, але всі політичні гравці на політичній шаховій карті перебувають у стані пата — мат не можуть поставити ані білі, ані чорні». За словами А. Яценюка, сьогоднішня ситуація у Верховній Раді є наслідками останньої конституційної реформи. «Які зміни прийняли похапцем, таку й маємо структуру парламенту», — зауважив він. Після політичної реформи отримали неякісну нову модель співіснування між різними політичними силами. Тому й головною ознакою сучасного українського політикуму став політичний цинізм.

Прогноз подальшого розвитку подій у Арсенія Яценюка такий: скоріш за все, до політичного компромісу ніхто не прийде, і головні політичні баталії перенесуть на вересень. Водночас глава парламенту зауважив, що гіпотетично нині у парламенті голоси за відставку уряду є, а голосів за ухвалення змін до держбюджету-2008 немає. Але нового уряду не буде, вважає Голова Верховної Ради. З однієї простої причини: бо не буде іншої коаліції. «Мені важко уявити, на підставі чого можна об’єднати політичні сили для іншої коаліції, —сказав він. — На ідеологічній основі об’єднання не може бути. На політичній основі — ситуативно можливо. Але навіть якщо гіпотетично буде нова коаліція, вона зіткнеться з тими само проблемами, що й нинішня. Гри немає».

Перед учасниками зібрання — регіональними журналістами — виступили представники депутатських фракцій. Зокрема, лідер блоку Володимир Литвин зауважив, що його фракція готова розглядати проект змін до бюджету і голосувати за нього, але коли нарешті буде визначено основні макроекономічні показники, мінімальна зарплата. Натомість у нинішньому проекті змін до державного кошторису, за словами В. Литвина, багато неузгодженостей, зокрема у розмірі дефіциту бюджету. Блок Литвина стоїть на такій позиції: відставка уряду не на часі, нехай коаліція приймає бюджет та інші закони, на яких наполягає, і несе за це відповідальність. Однак при ухваленні змін до держбюджету необхідно дотримуватися регламентної процедури, розглядати документ у першому та другому читанні, а не одразу в першому читанні та в цілому, як передбачає внесений проект постанови. Блок Литвина, за словами його лідера, також наполягає на проведенні загальноукраїнського «круглого столу» за участю всіх політичних сил без залучення міжнародних посередників.

Заступник керівника фракції БЮТ Микола Томенко висловив думку, що проблема неупередженості вітчизняних ЗМІ полягає не в тому, що прийнято мало законів у цій сфері. На його погляд, для того, щоб змінити ситуацію на медіа-ринку, важливо регламентувати стосунки між роботодавцями та журналістами, адже у багатьох ЗМІ існує «внутрішня цензура», про яку не сказано у жодному законі. І в багатьох публікаціях чи сюжетах журналісти не мають змоги висловити власну думку, а лише виконують замовлення власників ЗМІ. В Україні існує велика кількість журналістських профспілок, але вони не авторитетні. Микола Томенко також висловив думку, що нинішній склад парламенту навряд чи зможе ухвалити закон про суспільне телебачення та радіомовлення через велику конфліктність всередині Верховної Ради. Натомість, вважає депутат, уже фактично законодавчо вирішено проблему заборони у ЗМІ реклами алкоголю та тютюну. Згідно із законом, одним із авторів якого був М. Томенко, з 1 січня 2009 року буде повністю заборонено зовнішню рекламу алкоголю й тютюну, з 2010 року — у друкованих ЗМІ, а на телебаченні дозволятиметься лише реклама торговельних марок, які виступають спонсорами концертів чи спортивних змагань.