Ситуацію в Севастополі перевірить спецкомісія

Севастопольська міська рада ухвалила рішення, в якому виставила незадовільні оцінки міськ-держадміністрації за роботу з виконання торішньої програми соціально-економічного розвитку. Депутатів не влаштували підсумки капітального будівництва.

У відповідь на це рішення СМДА подала позов до суду. 10 червня Господарський суд Севастополя підтвердив обґрунтованість претензій чиновників до депутатів: останні перевищили свої повноваження. Суд установив, що за законом міськдержадміністрація підзвітна і підконтрольна виключно Президентові та урядові України.

Реакція депутатів не забарилась: президія міськради вирішила розірвати домовленість між адміністрацією та радою, яку два роки тому під час підписання навіть називали «малою конституцією Севастополя». Судове рішення прокоментував голова міськ-ради Валерій Саратов: «Якщо адміністрація не підзвітна в усьому міськраді, то нехай самостійно приймає рішення і відповідає за них перед вищими органами влади. Звернувшись до суду, адміністрація тим самим порушила всі домовленості. Севастопольська міська рада виконує рішення Господарського суду міста Севастополя і розриває домовленості з міською адміністрацією».

У підсумку президія міськради відмовилася включити до порядку денного найближчої сесії питання, запропоновані держадміністрацією. Через два дні після засідання президії заступник голови адміністрації Севастополя Володимир Казарін в інтерв’ю одній з кримських газет повідомив, що «у Севастополі може бути призначено нові вибори міської ради, тому що видимих ознак знаходження спільної мови з міською державною адміністрацією з боку депутатського корпусу поки що не видно». У ЗМІ також з’явилася інформація, що найближчим часом до Криму за рішенням РНБО України прибуде спецкомісія, сформована з представників Кабміну, РНБО, СБУ та Генпрокуратури.

Крім того, з 23 червня в Севастополі вже працює створена з ініціативи міських депутатів комісія з дев’яти народних депутатів, до завдань якої входить розслідування порушень у діяльності чиновників СМДА й депутатів міськради. Заслухати підсумки перевірки комісії Верховна Рада планує в жовтні.

Микола МАГДИЧ.

Місту подарували дитсадок

З цією метою луганські депутати внесли зміни до міського бюджету, виділивши 1,5 млн. грн. на придбання приміщення для комунального дитячого садка. Заради цього депутати міськ-ради зменшили субвенцію на виконання програм соціально-економічного і культурного розвитку та реконструкцію скверу на площі Борцям революції. Цих грошей, звісно, не вистачить, тому влада сподівається на допомогу спонсорів. У будинку, який планує купити міськрада, раніше теж був дитсадок, і він непогано зберігся. Як зазначив міський голова Сергій Кравченко, покупка спеціалізованого приміщення коштуватиме бюджету дешевше, ніж будівництво нового дитячого садка. В тому, що він місту потрібний, —немає жодних сумнівів. Усі дитячі дошкільні заклади переповнені, а новий зможе прийняти 320 дітей. Дитсадок керівники міста обіцяють ввести в експлуатацію на початку осені, приурочивши цю подію до дня міста.

Алла АНТІПОВА.

Луганськ.