Ранкове засідання 8 липня

Учора в сесійній залі зареєструвалося 445 народних депутатів. Однак після виступів вони так і не розглянули жодного законопроекту. Бютівці заблокували трибуну й обіцяли залишати «чергових» біля президії до ранку. Аби опоненти не змогли винести «резолюцію недовіри» уряду і на сьогоднішньому засіданні парламенту.

Свою роботу народні обранці розпочали із виступів від фракцій. Так, представник КПУ Леонід Грач говорив про те, що команда Президента, яка обіцяла подолати корупцію в країні, навпаки, всіляко її підтримує. Як приклад комуніст наводив знищення санітарно-курортної бази. Мовляв, землі державних закладів, де оздоровлюються хворі на туберкульоз та цукровий діабет, продаються чинною владою під забудови котеджів.

Лідер блоку свого імені Володимир Литвин укотре висловив пропозицію провести відкрите засідання Верховної Ради за участі Президента, Прем’єр-міністра та інших високопосадовців. На такому зібранні, вважає політик, слід обговорити низку існуючих у країні проблем та окреслити шляхи їх розв’язання. Володимир Литвин переконаний, що парламентарії мають перестати «списувати безлад, що коїться в країні» на недосконалість Конституції. Серед ключових проблем, які має вирішити нинішній парламент, політичний лідер назвав, зокрема, реформування системи оплати праці (за його даними, українці отримують щомісяця втричі менше коштів, ніж заробляють), привселюдного обгрунтування прийняття прожиткового мінімуму, проведення інвентаризації земель тощо.

Натомість один із лідерів «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко наголосив, що його фракція є прихильником предметного голосування. Політик повідомив, що його колеги готові працювати над змінами до бюджету. Водночас він зазначив, що не всі пропозиції, запропоновані Президентом та «НУ—НС», були враховані. Тож політична сила, яку представляє В’ячеслав Кириленко, наполягатиме, аби принципові моменти взяли до уваги.

Йшлося насамперед про видатки на створення сучасної армії, фінансування будівництва доступного житла, програми охорони здоров’я та підтримки агропромислового комплексу. Якщо трибуну не блокуватимуть, наголосив В’ячеслав Кириленко, парламент може на цьому тижні розглянути ці ключові для України питання — урядовий проект податкового кодексу, збільшення фінансової самостійності місцевого самоврядування, блок земельних питань, запровадження єдиного соціального внеску тощо.

Керівник БЮТ Іван Кириленко звернув увагу парламентаріїв на те, що в розданому порядку денному немає питань, які б розділяли колег у сесійній залі, є лише соціальні законопроекти, які мали б об’єднувати народних депутатів. Однак замість того, щоб плідно працювати, зауважив Іван Кириленко, знову лунають пропозиції політизувати і загострювати ситуацію. Політик не розуміє, за що уряду Юлії Тимошенко хочуть висловити недовіру тоді, коли темпи інфляції в країні знижуються, а економіка зростає. Він завершив свій виступ закликом розглянути проект змін до бюджету.

Із тим, що головний кошторис країни слід змінювати, погодився і політичний опонент бютівця — представник Партії регіонів Василь Хара. Однак він наголосив, що йдеться не про зміни, покликані фінансувати президентську кампанію, а про ті, які покращать добробут людей. Василь Хара підкреслив тому, що нині в країні занепадає виробництво. Фракція, яку він представляє, закликала уряд виконати рішення Конституційного Суду повернути пільги «чорнобильцям» і ветеранам праці, підвищити престижність шахтарської праці і т. д. Зі слів політика, фракція Партії регіонів голосуватиме за бюджет тільки тоді, коли їхні ініціативи буде враховано. Однак перед тим, наполіг політик, треба заслухати звіт уряду. Якщо цього не станеться, фракція Партії регіонів ставитиме питання про усунення Голови Верховної Ради від виконання своїх обов’язків на два дні.

Глава парламенту Арсеній Яценюк повідомив, що на погоджувальній раді він наполягав на розгляді під час сесії спеціального пакета законів про внесення змін до бюджету. Але на засіданні керівників фракцій з ініціативи Партії регіонів та за підтримки КПУ і Блоку Литвина було порушено питання про відповідальність Кабміну. Його розгляд Арсеній Яценюк назвав «повним політичним абсурдом». Водночас Голова Верховної Ради підтвердив, що під резолюцією недовіри справді зібрано 155 підписів.

— Тобто формально і юридично з одного боку збережено правові норми щодо внесення цієї резолюції до парламенту, — повідомив Арсеній Яценюк.

Він також наголосив, що в стінах українського парламенту резолюцію недовіри уряду було проголосовано лише один раз, коли Кабінет Міністрів очолював Віктор Ющенко. Однак Арсеній Яценюк звернув увагу, що нинішню резолюцію не розглянуто в комітетах, як того чітко вимагає закон. Отож Голова Верховної Ради констатував: юридичні колізії можуть тягнути за собою неконституційність акта про недовіру уряду. І голосування з цього приводу згідно з поданою на ім’я глави парламенту заяви мало б відбутися індивідуально. Однак це змарнувало б чимало часу, запевнив Арсеній Яценюк.

На вимогу Партії регіонів та КПУ він оголосив перерву, аби парламентарії змогли домовитись, яким чином працювати далі. Згодом її було продовжено вже на вимогу «НУ—НС» та БЮТ. А потім трибуну та президію в парламенті було заблоковано представниками блоку Юлії Тимошенко.

Оскільки двері, через які зазвичай заходить Голова Верховної Ради, були «забарикадовані» стільцем, Арсеній Яценюк зайшов до сесійної зали з іншого боку. Йому дали стати за трибуну.

— Ми почали роботу Верховної Ради в абсолютно стандартному зрозумілому режимі, — сказав глава парламенту.

Він повідомив, що політичного компромісу немає. Відтак сьогодні о 10-й годині розпочнуться консультації керівників партій. На цьому засідання оголошено закритим.

На початку ранкового засідання народні депутати привітали з днем народження свого колегу Валерія Писаренка.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.