План невідкладних дій від депутатської фракції «Блок Литвина»

1. Невідкладно публічно провести Всеукраїнську раду у формі спеціального засідання Верховної Ради за участю Президента, Кабінету Міністрів, керівників місцевих органів влади та самоврядування, представників широких кіл громадськості.

На ній мають прозвучати вся правда про стан справ в країні, причини такої ситуації і визначення того, що робити.

2. Підсумком цієї Всеукраїнської ради повинно стати прийняття Суспільної угоди за підписами Президента, Прем’єр-міністра, голів фракцій Верховної Ради.

Верховною Радою ця угода приймається як закон.

У ньому, зокрема, слід передбачити:

— чітке і однозначне трактування та застосування дискутивних положень Конституції. Окрім усього іншого, це повинно припинити практику списування усього безладу на недосконалість Основного Закону та відкласти внесення конституційних змін до нормалізації ситуації;

— пріоритети дій у внутрішній та зовнішній політиці з відкладенням прийняття рішень з дискусійних питань (взаємини з НАТО, мовні, релігійні питання, історичне минуле, Чорноморський флот і т. п.), які розмежовують і роз’єднують суспільство, розсварюють людей;

— сформування державної влади, яка б мала народну довіру, легітимність у сприйнятті людей. А отже, публічно, на основі професіоналізму та з урахуванням необхідності розширення бази політичної відповідальності, у т. ч. у Верховній Раді України;

— повну реальну деполітизацію правоохоронних та силових структур, недопущення подальшого втягування їх у політичні розбірки;

— скорочення державного апарату на третину;

— уніфікацію чисельності депутатського корпусу місцевих рад пропорційно до кількості населення;

— створення виконавчих комітетів на рівні районів та областей із залишенням за держадміністраціями лише контрольних функцій;

— зміну виборчої системи.

3. Державний бюджет України формувати на чітко визначених пріоритетах.

Передбачити у бюджетній декларації на 2009 рік такі пріоритети:

— охорона здоров’я. Взагалі як національну ідею сьогодні слід визначити питання збереження українського народу;

— сільські території;

— житлово-комунальна сфера;

— освіта і наука;

— система соціального забезпечення.

4. Надати суспільству всю інформацію про обсяг соціальних зобов’язань, які держава має виконувати відповідно до чинного законодавства, про перелік законів, які діюча влада не реалізує із зазначенням причин.

Визначити пакет компенсаційних заходів з недопущення погіршення умов життя людей.

Публічно відмовитись від застосування кулуарного формату прийняття рішень у соціальній сфері. Зокрема, переглянути останні рішення Верховної Ради щодо зупинення дій чи урізання більше 100 соціальних законів.

5. Негайно прийняти рішення з реформування системи оплати праці, яка сьогодні з вини держави штучно занижена більш як утричі, та відповідно пенсійного забезпечення.

Держава повинна взяти на себе відповідальність за рівень життя по всій країні, чітко ви-значити мінімальні соціальні стандарти.

Прилюдно обґрунтувати рівень прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати.

6. Ввести диференційоване оподаткування доходів громадян, у т. ч. й для подолання величезного розриву в рівні життя людей.

7. До прийняття державної програми приватизації здійснити публічний аналіз результатів та наслідків вже здійсненої приватизації.

Передбачити у разі незаконної приватизації, невиконання приватизаційних зобов’язань повернення об’єктів до державної власності чи доплату до їх реальної вартості.

Забезпечити реальні гарантії захисту приватної власності, набутої чесно.

8. Визначити перелік підприємств, об’єктів та сфер, що забезпечують національну безпеку і суверенітет держави, а відтак не повинні підлягати приватизації. Ті з них, які вже опинилися у приватних руках, викупити у державну власність.

9. Провести гласно і під народним контролем суцільну інвентаризацію усіх (без винятку) земель. Обнародувати: кому, скільки і на яких підставах належить земля.

Привести усі земельні відносини у відповідність із чинним законодавством.

10. Сформувати жорсткі правила поведінки для тих, хто працює на державній службі. На ділі здійснити судову реформу, у т. ч. для придушення корупції. Зокрема, встановити виборність суддів і прирівняти корупцію до державної зради.

11. Навести елементарний порядок в країні, починаючи з того, що влада повинна чути людей і закінчуючи умовами нашого життя, до яких українські громадяни вже притерпілися.

Україна, люди мають отримати відчуття стабільності та передбачуваності змін позитивного характеру.

12. Вивести владу із тіні на люди. Зобов’язати місцеві органи влади чітко з’ясувати потреби кожної людини і кожного населеного пункту, долю кожного колективу і підприємства. На цій конкретній основі організувати роботу так, щоб країна почала прогнозовано жити, а люди — працювати і заробляти.

Керівник фракції Володимир ЛИТВИН.