Після того, як російський президент Дмитро Медведєв попередив Віктора Ющенка про майбутнє зростання ціни на газ для України до середньоєвропейського рівня, глава «Газпрому» Олексій Міллер уточнив, що для європейських споживачів до кінця 2008 року ціна сягне 500 доларів за тисячу кубометрів. При цьому він також підкреслив, що з січня 2009 року ціна на газ для України, найпевніше, буде близька до середньоєвропейської. І хоч Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко після свого візиту до Москви повідомила про начебто досягнуту домовленість про поступовий, протягом 3—4 років, перехід нашої країни на європейські ціни, цілком очевидно, що Україні вже сьогодні потрібно готуватися до майбутніх випробувань.

Із запитанням, яких кроків потрібно вжити задля забезпечення України наступного року природним газом, ми звернулися до головного радника голови правління НАК «Нафтогаз України» Івана ДІЯКА (на знімку).

— Офіційні чинники Російської Федерації вже неодноразово заявляли про готовність з наступного року підняти ціну на газ для України до середньоєвропейського рівня. Звичайно, Україна вестиме переговори стосовно поетапного зростання ціни, проте треба бути готовим, що вартість природного газу таки істотно зросте. У зв’язку з цим наступного року для України найболючішим питанням буде забезпечення природним газом населення і підприємств теплокомуненерго (ТКЕ). Але якщо населення забезпечується газом власного видобутку, то підприємствам ТКЕ необхідно купувати імпортований газ.

З огляду на те, що торік підприємства теплокомуненерго спожили 10,5 мільярда кубометрів газу, то вважаю, що питання забезпечення ТКЕ природним газом на наступний рік за нинішніми цінами, тобто по 179,5 долара США за тисячу кубометрів, можна вирішити шляхом закачування до підземних сховищ ще цьогоріч близько 10 мільярдів кубометрів природного газу. Питання лише в тому, що для цього потрібні відповідні кошти, яких НАК «Нафтогаз України» сьогодні не має, оскільки компанія повністю вичерпала свої можливості із залучення кредитних ресурсів.

Саме тому вкрай необхідно внести до Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік» зміни такого змісту: «Стаття 84 4. Міністерству фінансів України для придбання, закачування та зберігання у підземних сховищах природного газу та його подальшої реалізації споживачам в опалювальному сезоні 2008/09 року надати НАК «Нафтогаз України» бюджетну позичку у сумі 8 мільярдів гривень на умовах повернення до 1 жовтня 2009 року шляхом укладання договору про надання такої позички, в якому передбачити механізм її своєчасного повернення до державного бюджету».

А зважаючи на те, що для забезпечення потреб підприємств теплоенергетики у 2008 році «Нафтогаз України» закуповує імпортований природний газ у «РосУкрЕнерго» на умовах стовідсоткової попередньої оплати, а реалізує цей газ за регульованими державою цінами, виникає гострий дефіцит коштів для розрахунків з постачальником природного газу. Якщо ж урахувати недостатній рівень розрахунків за спожитий газ (при загальній заборгованості споживачів за природний газ у розмірі 5,3 мільярда гривень — 3,9 мільярда, тобто більше половини припадає на підприємства ТКЕ), то це ще більше погіршує фінансове становище компанії.

Оскільки основною причиною заборгованості зазначених підприємств є невідповідність тарифів, що їх затверджували органи державної влади чи органи місцевого самоврядування, і фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення, для недопущення цих негативних тенденцій у майбутньому, закон про держбюджет на 2008 рік потрібно доповнити статтею такого змісту:

«Установити, що у 2008 році перерахування субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на погашення заборгованості з різниці в тарифах на теплову енергію, послуги з водопостачання та водовідведення, що вироблялися, транспортувалися та постачалися населенню, яка виникла у 2008 році у зв’язку з невідповідністю фактичної вартості теплової енергії, послуг з водопостачання та водовідведення тарифам, що затверджувалися або погоджувалися органами державної влади чи органами місцевого самоврядування, здійснюється у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України, за рахунок загального фонду державного бюджету».

Державний підхід до цих питань дозволить значно пом’якшити негативні наслідки для економіки України від майбутнього зростання цін на газ. Проте діяти потрібно вже сьогодні, не чекаючи зими.

Записав Сергій ЛАВРЕНЮК.