Минулої п’ятниці, 4 липня, заступник міністра внутрішніх справ генерал-лейтенант міліції Олександр Савченко представив особовому складу управління МВС України в Закарпатській області 44-річного уродженця Дніпропетровщини генерал-майора Віталія Глуховерю як заступника начальника УМВС і водночас начальника Ужгородського міського відділу міліції. Подія ця викликала непередбачуваний резонанс не лише в колах закарпатської міліції. Її минулої суботи прокоментували всі обласні засоби масової інформації.

То в чому камінь спотикання цього призначення? По-перше, це абсолютно нова посада у структурі обласного управління, про яку керівництво управління МВС України в Закарпатській області дізналося лише напередодні, по-друге, наказом міністра посаду начальника Ужгородського міськвідділу, яку досі обіймав Василь Понзель, скорочено, а Ужгородський міськвідділ реформовано в міське управління міліції. Із таким кадровим призначенням не згодні начальник управління МВС України в Закарпатській області генерал-майор міліції Віктор Чепак, члени колегії управління та його особовий склад. І реорганізація міськвідділу, і призначення Віталія Глуховері відбулося без погодження з начальником та колегією управління, не вирішено долю попереднього керівника міськвідділу полковника Василя Понзеля, котрий перебуває на лікарняному. Тож Віктор Чепак під час представлення Віталія Глуховері особовому складу управління висловив свою незгоду з рішенням міністерства і заявив, що у разі нескасування цього наказу він оскаржуватиме в суді це рішення як нелегітимне. Віктор Чепак вважає, що воно має політичний характер, бо у зміні структури міськвідділу об’єктивних причин наразі нема. Олександр Савченко зауважив, що він лише приїхав до Ужгорода озвучити позицію Міністерства внутрішніх справ і закликав своїх закарпатських колег до толерантності й розуміння.

Ситуація, що склалася в УМВС України в Закарпатській області, викликала відповідну реакцію обласної влади. Голова облдержадміністрації Олег Гаваші та голова обласної ради Михайло Кічковський надіслали телеграму на ім’я міністра внутрішніх справ Юрія Луценка. В ній, зокрема, йдеться: «... Для нас є незрозумілими дії керівництва МВС України по реорганізації обласного управління та призначенню, без погодження з начальником та колегією УМВС області, на нововведену посаду заступника начальника управління — начальника Ужгородського міського відділу УМВС України ... Закликаємо Вас врахувати думку керівництва та особового складу УМВС області і відмінити своє рішення з даного питання, насамперед — кадрового».

Як повідомляє управління інформації та зв’язків із громадськістю обласної держадміністрації, Олег Гаваші додатково прокоментував події навколо обласної міліції:

— Такі дії керівництва Міністерства внутрішніх справ викликали глибоке обурення не лише співробітників УМВС, а і всіх правоохоронних органів, мешканців області. Незрозуміло, чим продиктовані такі нововведення у структурі обласного управління. Закарпаття є однією із найменших областей України і належить до регіонів, де найбільш спокійна криміногенна ситуація. За підсумками шести місяців 2008 року зареєстровано на 5,4 відсотка злочинів менше порівняно з аналогічним періодом минулого року. Це один із найнижчих показників у державі. Високим є і рівень розкриття злочинів. Ситуація, що зараз склалася, може дестабілізувати роботу управління внутрішніх справ. Тому обласна влада не може залишатись осторонь цих подій.

Позаминулого і минулого років облдержадміністрація неодноразово опинялася в ситуації, коли Київ без погодження з адміністрацією призначав керівників територіальних структур, що працюють в області. Так було, зокрема, з начальниками управління лісового господарства, земельного та контрольно-ревізійного управлінь, головного управління МНС України в Закарпатській області. Тоді ми зайняли тверду позицію: жодне кадрове рішення, яке стосується області, не може бути прийняте без врахування думки адміністрації. Таким є закон, і жодна влада не має права його порушувати. Ми домоглися свого: всіх керівників призначають за погодженням облдержадміністрації. І зараз підтримуємо позицію управління внутрішніх справ. Узагалі, складається враження, що Закарпаття стає ареною зведення політичних рахунків, і теперішні дії Міністерства внутрішніх справ є прямим політичним замовленням. Все це викликає непорозуміння і глибоке обурення мешканців Закарпаття і не може залишатись поза увагою обласної влади.

Очевидно, остаточну долю нового, ще одного заступника начальника управління МВС України у Закарпатській області й керівника ужгородської міліції визначатиме особисто міністр внутрішніх справ України Юрій Луценко.

Ужгород.