Учора Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк взяв участь у нараді з відновлення макроекономічної стабільності, яку провів Президент Віктор Ющенко. На засіданні, як повідомила прес-служба глави держави, були присутні Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, урядовці та інші.

За пропозицією Президента нарада розпочалася із заслуховування доповіді голови Національного банку Володимира Стельмаха про узгодження планів Нацбанку в монетарній політиці із новим макроекономічним прогнозом уряду.

Як повідомила прес-секретар Президента Ірина Ванникова, глава держави вважає відмову уряду узгодити з Національним банком сценарії макроекономічного розвитку країни до кінця року великим ризиком.

У проекті змін до державного бюджету прогноз рівня інфляції, виходячи з якого розраховані розміри соціальних стандартів, зазначено у 15,9%. Водночас цей прогноз Національний банк був готовий підтримати лише за умови направлення всіх додаткових доходів на зменшення дефіциту бюджету або такі інфляційно нейтральні напрями, як скасування податку на купівлю-продаж валюти чи закачування природного газу у сховища.

«Ще одна помилка у прогнозі інфляції може призвести до того, що встановлені нові розміри соціальних стандартів будуть знову заниженими вже за 2—3 місяці», — наголосила прес-секретар на позиції Президента в цьому питанні.

«На думку Президента України, уряд під час внесення змін до державного бюджету замість спрямування додаткових доходів на зміцнення економічної стабільності та розвиток держави пропонує використати їх в основному на політику проїдання», — повідомила Ірина Ванникова.

Так, наприклад, урядом не виконано в повному обсязі рішення РНБО про збалансування фінансових потоків НАК «Нафтогаз України».

Також не враховані такі пропозиції Президента України: проектом змін до державного бюджету передбачено збільшення фінансування Аграрного фонду на 1 млрд. грн. На переконання Президента, цього недостатньо. Для того, щоб Аграрний фонд виконував свою функцію —утримання балансу ціни на зерно, — країні необхідно мати в ньому щонайменше 1,2 млн. т зерна. На закупівлю такого обсягу за нинішньою ціною (1251 грн. за 1 т зерна 3 класу) необхідно 1,5 млрд. грн.

Крім того, не передбачено необхідного фінансування для проведення експерименту з побудови доступного житла. Вимоги Президента щодо необхідності виділення вже цього року на ці цілі 500 млн. грн. враховано лише частково — у проекті передбачено 200 млн. Аналогічна ситуація з вирішенням надзвичайно гострої проблеми з придбанням житла військовослужбовцям.

Водночас проектом змін до державного бюджету не передбачено виконання в повному обсязі завдань, визначених Указом Президента «Про невідкладні заходи щодо забезпечення розвитку Збройних Сил України». Заходи, передбачені цим указом, є необхідними для підвищення боєздатності армії та забезпечення переходу на контрактну армію. На ці цілі додатково необхідно було передбачити 500 млн. грн.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).