У 185 населених пунктах Чернігівщини утримують корів, інфікованих вірусом лейкозу.

На це звернули увагу фахівці контрольно-ревізійного управління в ході дослідження ефективності використання бюджетних коштів на протиепізоотичні заходи за 2005—2007 роки.

Лиш у підсобних господарствах на 1 січня 2008 року селяни тримали 2804 голови великої рогатої худоби, хворої на лейкоз!

— Мізерні штрафи (від 8,5 до 51 грн.) не дуже лякають керівників, спеціалістів господарств та власників худоби, — пояснила головний державний аудитор КРУ Олена ДМИТРІЄВА. — Тож на порушення Інструкції з профілактики та оздоровлення великої рогатої худоби від лейкозу її часто не знищують, а продовжують тримати — два роки і більше, обмежившись ізоляцією від здорових тварин. А це призводить до поширення захворювання, особливо серед поголів’я приватного сектору.

Державні аудитори дійшли висновку, що на якість роботи ветслужби впливає низка чинників. Зокрема, при гострій нестачі одних ветеринарних препаратів без заявленої потреби або понад потребу від Державного комітету ветмедицини в область централізовано надійшло інших препаратів більш як на мільйон гривень.

Неритмічні поставки деяких ветеринарних препаратів ускладнювали вчасне проведення профілактичних та діагностичних заходів. Приміром, невчасна імунізація спричинила нові спалахи сказу, і протягом 2007 року захворіло 246 тварин, що порівняно з 2005 роком більше майже в півтора разу.

Брак ветеринарних спеціалістів, автотранспорту на дільницях призвели до того, що з 435 опитаних власників тварин 70 не діагностували та не лікували тварин.

До того ж наявне лабораторне обладнання ветеринарної служби зношене і морально застаріле. Здебільшого воно придбане у 80-х роках, ще за радянських часів.

А частка коштів, яку виділяли місцеві бюджети на протиепізоотичні заходи, по відношенню до фінансування з державного бюджету становила в середньому... 0,5%.

Отже, весь тягар протиепізоотичних заходів було покладено на плечі держбюджету. На місцевому ж рівні стратегія подолання інфекційних хвороб тварин у регіоні відсутня.

Любов САКУН, Сергій ПАВЛЕНКО.

Чернігівська область.