З листа Президенту України Віктору ЮЩЕНКУ

Шановний Вікторе Андрійовичу!

На жаль, ось уже вкотре ми підходимо до початку передплатної кампанії, не врегулювавши остаточний формат стосунків між «Укрпоштою» і редакціями друкованих засобів масової інформації.

За наполяганням Мінтрансзв’язку минулого року Спілка погодилась на 60-відсоткове підвищення тарифів «Укрпошти», сподіваючись, що це призведе до поліпшення доставки газет і журналів передплатникам.

Цього одначе не сталося: щоденні газети в села, як і раніше, возять двічі—тричі, а то й раз на тиждень. Більш того, в містах обласного підпорядкування, та навіть у Києві їх нерідко доставляють увечері наступного дня після виходу номера.

Втрачається смисл випуску щоденних газет, та й читачі в таких ситуаціях не прагнуть їх передплачувати — навіщо ж платити за п’ять номерів, якщо їх принесуть один раз?

Особливу тривогу і обурення редакційних колективів і населення викликає повсюдне закриття поштових відділень. Проти цього різко виступали Спілка, газети, посилаючись на листи громадян, протестували, але процес руйнації, у результаті чого люди позбавлені елементарних можливостей вчасно отримати передплачені видання, лист, посилку, грошовий переказ тощо, не припиняється.

Керівництво Мінтрансу ставиться до «Укрпошти» як до комерційної структури для заробляння грошей, зовсім нехтуючи її соціальною функцією.

На цьому фоні на декларацію добрих намірів перетворюються усі заклики і державні акти щодо інформаційної безпеки України, розширення інформаційного простору.

Ми свідомі того, що в «Укрпошті» накопичилось чимало проблем, і Спілка готова, як завжди, брати активну участь у їх вирішенні. Проте потрібно, передусім, знати, у чиїй площині — уряду чи самого відомства — перебуває вирішення цих проблем.

Ми звернулися з цього проводу до віце-прем’єр-міністра І. В. Васюника.

Але найбільше нас непокоїть відсутність листонош у багатьох селах України, факти нерегулярної доставки преси передплатникам, закриття поштових відділень.

У цьому ми просимо Вашої підтримки і сприяння.

З повагою голова Національної спілки журналістів України Ігор ЛУБЧЕНКО.