Проект змін до державного бюджету України на 2008 рік надійшов до парламенту від уряду вчора зранку. До погоджувальної ради лідери фракцій ще не встигли ознайомитися з цим документом, але всі фракції заявили, що готові розглядати бюджет. Чи встигнуть ухвалити державний кошторис до кінця нинішнього тижня, який за розкладом є останнім пленарним нинішньої сесії, чи роботу парламенту буде продовжено ще на тиждень — це питання залишається відкритим.

Глава парламенту Арсеній Яценюк першому надав слово лідеру Партії регіонів Віктору Януковичу. Він заявив: ситуація, яка останнім часом склалась у парламенті, вимагає продовжити пленарні засідання ще на тиждень. У попередньому порядку денному закон про зміни до держбюджету стояв першим питанням на вівторок, 8 липня. Бюджетний комітет Верховної Ради запропонував розпочати розгляд цього законопроекту 9 липня. Однак лідер опозиції наполягає на тому, щоб перед розглядом змін до головного фінансового плану держави ухвалити низку законів, які захистили б найбідніші верстви населення та національну економіку від інфляції та стрімкого зростання цін. До того ж, за словами В. Януковича, було б доцільно спочатку обговорити виконання бюджету за перше півріччя поточного року, заслухавши звіт уряду, щоб не допустити недоліків у другому півріччі та в майбутньому. Регіонали пропонують, щоб ця процедура пройшла у парламенті за участю Президента та інших керівників держави. «За відповідних умов Партія регіонів готова взяти активну участь у розгляді проекту змін до бюджету і в разі ефективної співпраці його підтримати», — сказав В. Янукович. Партія регіонів, за словами її лідера, також готова подати нинішнього пленарного тижня власний проект змін до Конституції України з тим, щоб уже на цій сесії було утворено тимчасову спеціальну комісію з опрацювання конституційних змін. Регіонали наполягають також до завершення сесії розглянути пакет законопроектів щодо Євро—2012 та ухвалити бюджетну резолюцію на 2009 рік.

Лідер КПУ Петро Симоненко зауважив, що комуністи готові підтримати пропозицію про продовження другої сесії, але лише в тому разі, якщо буде чітко сформульовано порядок денний. А якщо знову на голосування виноситимуть непідготовлені документи, це, за словами лідера комуністів, свідчитиме про неспроможність і невідповідальність коаліції. П. Симоненко продемонстрував журналістам щойно отриманий проект змін до бюджету — це великий документ. Тому комуністи наполягають на тому, щоб у депутатів та парламентських комітетів було вдосталь часу для його опрацювання. П. Симоненко також звернув увагу на те, що в запропонованому урядом законопроекті істотно скорочено фінансування медичних закладів — на 113 млн. грн., тоді як збільшено фінансування інших проектів, зокрема, вшанування голодомору, діяльності інституту пам’яті.

Володимир Литвин підтримав думку попередніх промовців, що продовжити роботу сесії ще на тиждень доцільно лише тоді, якщо чітко узгодити план роботи, а не довільно повертатися до раніше не підтриманих законопроектів. Лідер блоку пропонує поставити першим на голосування проекти законів про мінімальну зарплату, надання статусу держслужбовців вчителям та медикам на селі, і це буде своєрідним тестуванням — чи є у депутатів бажання розв’язувати соціальні проблеми. В. Литвин також запропонував після погоджувальної ради провести ще одне засідання за участю лідерів фракцій, щоб остаточно визначитися з порядком денним. Блок Литвина, за словами його лідера, також наполягає на негайному обранні заступників Голови Верховної Ради, для чого пропонує відступити від Регламенту і обрати їх поіменним голосуванням через систему «Рада», а також провести до завершення сесії спеціальне засідання парламенту за участю Президента та Прем’єр-міністра для обговорення стану справ у державі.

Заступник голови фракції «НУ—НС» Роман Зварич зауважив, що фракція погоджується з думкою опозиції щодо продовження сесії: якщо не буде конкретного предмета обговорення, немає сенсу її продовжувати. «НУ—НС» вбачає серед пріоритетів на останній пленарний тиждень, окрім змін до бюджету, також внесення змін до законів про місцеве самоврядування й місцеві держадміністрації.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко закликав плідно попрацювати увесь нинішній тиждень і розглянути питання, які не роз’єднують сесійну залу, і тоді не буде потреби продовжувати роботу сесії. БЮТ пропонує вже сьогодні розпочати процедуру розгляду бюджетних змін, щоб до кінця тижня ухвалити законопроект у цілому. І. Кириленко відзначив, що у представленому урядом законопроекті дві третини бюджетних коштів — це бюджет розвитку, а не проїдання. І лише третина спрямована на зростання соціальних стандартів. БЮТ також пропонує до кінця сесії ухвалити низку законопроектів щодо підтримки сільського господарства в умовах вступу України до СОТ, ухвалити програму приватизації, що дасть змогу додатково отримати до доходної частини бюджету ще 10 млрд. гривень, повернутися до законопроекту про престижність шахтарської праці й затвердити бюджетну резолюцію на 2009 рік. Це питання заплановано на п’ятницю.

Глава парламенту Арсеній Яценюк наголосив, що потрібен консолідуючий парламент, і завершити сесію треба так, щоб «продемонструвати: працює єдиний законодавчий орган, як єдиний парламентський орган, а не частина коаліції». А. Яценюк зауважив, що сьогодні більшості голосів фактично немає ні в кого, тому доведеться по кожному законопроекту шукати компроміс. З огляду на це саме закон про зміни до держбюджету, вважає Голова ВР, може бути компромісним. І в ньому має бути враховано інтереси не певного політичного табору, а всього парламенту і всіх регіонів. А. Яценюк підкреслив, що проект змін до держбюджету розглядатиметься відповідно до регламентної процедури — після висновків Бюджетного комітету, спочатку в першому, а потім у другому читаннях.

Перед ухваленням рішення щодо Євро—2012 глава парламенту запропонував заслухати інформацію профільного міністерства, віце-прем’єра та інших посадовців, відповідальних за організацію проекту, і вже тоді вийти на узгоджений проект рішення. Голова Верховної Ради підтримує ідею продовження роботи парламенту ще на тиждень, але за умови, що буде вироблено погоджений порядок денний. «Я обома руками за повернення до голосування за проект закону щодо скасування депутатських пільг», — сказав Арсеній Яценюк.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.