Пекарі вирішили дочекатися рішення столичної влади

Категоричні заяви керівництва компанії «Хліб Києва» про підвищення цін на так звані соціальні сорти хліба з понеділка, 7 липня, на щастя, не стали реальністю. Пекарі зласкавилися над київськими чиновниками і погодилися зачекати рішення спеціально створеної робочої групи.

— Підвищення цін, звичайно, буде, але його відклали на кілька днів через те, що працює робоча комісія КМДА, яка має опрацювати механізми захисту малозахищених верств населення й прийняти остаточне рішення, — пояснила прес-секретар компанії «Хліб Києва» Наталя Лук’янова.

Кореспондент «Голосу України» вирішив перевірити цю інформацію і спробував купити хлібину найпопулярнішого «Українського» за старою ціною. Для цього попрямував на столичний Житній ринок. Як запевнили продавці, змінювати цінники на хліб їм ще не доводилося. І справді, за «Український» і досі викладають 1,64 грн, «Пшеничний» — 1,60 грн, батон «Нива» — 1,40 грн. Утім, чутки про можливе подорожчання хліба там уже жваво обговорюються.

— Я про це тільки з газет дізналася, а директор й слова не казав, — запевнила нас одна з продавчинь. Тему підхопила киянка Наталя: «Усе дорожчає, і хліб не виняток. Якщо ми за ковбаси такі гроші викладаємо, то і за хліб платитимемо». Для себе купила батон «Нива». Коли дізналася, що невдовзі він може подорожчати на 70 копійок, швидко змінила думку: «Як я з цим можу миритися? Краще б зарплату підвищили!» З нею погодився й пенсіонер В’ячеслав Михайлович.

— Це таке ставлення нашого уряду до народу. Поки я тут копійки на хліб рахую, вони мільйони не знають куди подіти, — щиро обурився чоловік. — Платити все одно будемо, бо їсти щось треба, а обирати тих депутатів чи доцентів, як їх там, більше не будемо!

Політичний підтекст у різкому підвищенні цін помітили й експерти. Хоча, запевняють, справжня причина — дороге зерно. А от від сьогоднішнього рішення столичної влади, кажуть вони, залежатиме лише те, в якій формі пекарі отримуватимуть прибуток: у вигляді дотацій з міського бюджету чи з кишень споживачів.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.