Туроператори переконані: протягом цього літа на півострові побуває не менш як шість мільйонів відпочивальників.

Недоотримане на початку літа продавці тимчасових місць біля моря традиційно намагатимуться надолужити в кінці липня й серпні переважно за рахунок цін на проживання.

Сьогодні в Ялті за однокімнатну квартиру в п’ятнадцяти хвилинах ходи від моря просять від 300 грн. за добу і вище, а не 160, як торік. У Феодосії — 200 грн., замість 140 торішніх. На третину дешевші ялтинських ціни в селищах Південнобережжя. В Євпаторії вартість проживання в однокімнатній квартирі стане в 100 — 150 грн., а торік таку здавали за 50 — 60 грн. за добу. Орендувати однокімнатку біля моря в Севастополі можна за 90 — 120 грн. за добу. В Чорноморському за такі гроші вам будуть раді надати трикімнатну квартиру. В Севастополі такса найтвердіша: оренда однокімнатної квартири коштує від 12 до 30 у. о. за добу, двокімнатної — 30—40 у. о., три- і чотирикімнатної — 40—100 у. о. за добу. Проживання однієї душі в приватному секторі коштуватиме від 40 грн., в готелі — від 50 гривень, на турбазах з повним пансіоном — від 70 грн. за добу. Порівняйте: в Партеніті за 50 у. о. за добу вам запропонують трикімнатну квартиру, в Ялті це коштує 100 — 200 у. о. за добу. Однокімнатний номер (до чотирьох душ) з кондиціонером, кухнею, холодильником, душем, туалетом, телефоном можна зняти за 80 у. о. на добу. Номер на двох обійдеться 50 у. о. за добу. За такий же термін нелегальні міні-готелі правлять щонайменше 300 грн.

Традиційні стрибки цін починаються з першого тижня липня й вивищуються щодекади аж до початку вересня. Ліжко для «дикуна» в приватному секторі без харчування й зручностями на вулиці обійдеться поки що в 20—30 грн. практично по всьому узбережжі півострова. Місце на базі відпочинку з триразовим харчуванням ще легко знайти за 120—130 грн. за добу. Пансіонат з харчуванням обійдеться у стільки само, як і кімната в приватному чи міні-готелі, але без харчування: 200—250 грн. У пік сезону ви зрадієте, якщо зумієте потрапити сюди за вдвічі вищу ціну.

Зауважте, що вартість «місця під сонцем» на узбережжі залежить не лише від віддаленості від моря, його стану, умов проживання й комфортності, а й від часу відпочинку.

Характерно, що останнім часом все зримішою стає тенденція переваги вибору курортниками не квартир, а путівок в оздоровниці, які масово викуповують заздалегідь ще взимку й навесні. Путівка в середнього класу євпаторійський санаторій коштуватиме вам 250 грн. за добу, а з дитиною — вже 500 плюс витрати на морозиво й атракціони. Хоча пристойна квартира чи міні-готель економ-класу біля моря з усіма вигодами, де можна комфортно жити вчотирьох, тут не перевищить ціну в 200 грн. Проте доведеться розкошелитися на їжу. Такий же рівень доступності збережеться на весь сезон й у Феодосії. Тут, як і на дитячому курорті, помірні ціни й на харчування в пристойних кафе та їдальнях з асортиментом страв на будь-який смак.

Беріть у Крим краще гривні, бо з напливом туристів з тугими гаманцями на півострові завжди різко падає курс долара: традиційно він опускається до 4,5—4,6 грн.

Облаштовані пляжі не подорожчали, плата за вхід залишається від п’яти до десяти гривень. На безплатних муніципальних пляжах, яких стає дедалі більше, оренда лежаків, парасоль та всіляких надувних й пірнальних радощів від 10 до 25 грн.

Проїзд же з Сімферополя до узбережжя вже тепер значно подорожчав, особливо якщо ви полюбляєте примчати на море з вітерцем й комфортом. Нині за таксі до Ялти у вас правитимуть 400 грн., вдаючи невдоволення, погодяться на 300, хоча торік радо підвозили за 150 гривень. До Судака й Феодосії таке задоволення коштує нині 350 грн., хоча вимагатимуть 500, або близько ста у. о. Таксі в Євпаторію обійдеться 200 грн., в Севастополь — 250 грн., якщо вмієте торгуватися. Відчутно зекономлять ті, хто підшукує собі попутників ще в вагоні, а не в натовпі на привокзальній площі, де керують непевні «розфасувальники» пасажирів.

Комфортно й швидко доправлять водії численних маршруток за 17—20 грн. до Ялти, за 25 — Місхора, Сімеїза, Феодосії, Судака й Коктебеля.

Найдешевше й майже без черги доїхати з Сімферополя до Ялти в тролейбусі за 10 грн., чи на електричці за 5 грн. до Євпаторій й Севастополя, а за 11 грн. — до Керчі.

Найбільше витрат, зокрема незапланованих, припаде на харчування, якість якого в більшості строкатих закладів аж ніяк не завжди відповідає його вартості. Тож перед тим, як зопалу замовляти будь-де екзотичні страви в сумнівних закладах, вивчіть меню й смакові враження від нього в кількох їдальнях, бістро, кафе й ресторанах й оберіть лише той заклад харчування, співробітникам якого можете довірити своє здоров’я й не зіпсувати враження від відпустки в Криму.

Приємно здивує курортників у пік сезону щедрий урожай кримських персиків і абрикосів, винограду й слив, яблук і груш, та ціни на них залишилися стабільно високими з минулого неврожайного року.

Вже не загрожує туристам і шанс потрапити в мазутні хвилі, хіба що (та й тут вже малоймовірно) в Керченській протоці й на пляжах навколо Керчі, де відпочинок біля моря традиційно найдешевший, отже доступний. Ці переваги відзначають східний і західний Крим, де скромність пейзажів компенсує безлюддя довжелезних пляжів й незвичайно дешеве житло біля моря.

Крим.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.