На фестивалі «ЕтноЛіто: Івана Купала на Світязі», який пройшов за ініціативи фонду Миколи Томенка «Справедлива країна», оголошено фіналістів загальнонаціональної акції «7 природних чудес України». Двадцять один об’єкт боротиметься за право назватися одним із семи найдивовижніших.

До цього переліку потрапило і власне озеро Світязь — найбільше і найглибше озеро природного походження в нашій країні. Вчені сперечаються щодо походження групи Шацьких озер, до якої входить і Світязь. Але, як на мене, більшу проблему становить його майбутнє. Саме неповага з боку людини (точніше — свинське ставлення відпочивальників) скоро можуть звести нанівець чудотворність природи.

Власне, як зізнається народний депутат Микола Томенко, акція з визначення природних об’єктів — візитівок України — і започаткована, щоби привернути увагу до наших природних скарбів. Увагу не тільки закордонних туристів, а й держави, і простих громадян. До речі, на сайті www.7chudes.іn.ua вже можна починати підтримувати свої улюблені місця. Голосування триватиме до 26 серпня, коли у Київській фортеці оголосять назви семи найчудесніших.

Присутній на «ЕтноЛіті» міністр культури та туризму Василь Вовкун висловив захоплення акцією Миколи Томенка: «За цією ідеєю ми більше пізнаємо наш край, Україну і самих себе».

Відтворили автентичну атмосферу купальського дійства фольклорні колективи Волинської області. Зокрема, «Сокіл» співав і пританцьовував ще задовго до офіційного початку. І глядачі охоче згадували слова давніх пісень, плели вінки і придивлялися, з ким згодом стрибатимуть через ватру. А коли зі сцени заспівала Антоніна Матвієнко — забувся і дощ, і комарі. Було тільки свято Купайла, життя і чудеса. По які і ходити далеко не треба.

На знімку: (зліва направо) народний депутат Микола Томенко, президент Національної радіокомпанії України Віктор Набруско, міністр культури і туризму України Василь Вовкун.

Фото автора.