Основною причиною сліпоти в нашій країні є глаукома

Він все знає про око. А ще — як зробити ці людські «віконця у світ» здоровими, як зберегти зір і повернути хворим радість бачити. Саме цим займається очолюваний професором Сергієм Риковим Центр мікрохірургії ока.

Тут затишно й спокійно. В операційних центру пацієнти очікують на диво й отримують його. Сучасні лазерні технології дозволяють робити операції з приводу катаракти, глаукоми, короткозорості, косоокості тощо за один день, і хворому немає потреби лежати у лікарні. Стаціонарно лікуються тяжкі патології — пухлини ока, травми, відшарування сітківки.... Та діти після операції все ж таки мають день—два побути під наглядом офтальмолога.

За словами Сергія Рикова (на знімку), найчастіше наші очі страждають від запальних процесів. Це всім відомі кон’юнктивіти. На другому місці — зниження зору. Найчастіше це відбувається у шкільному віці з причини астигматизму, проявлення далекозорості та прогресуючої короткозорості. Якщо в родині хтось страждає на короткозорість, то вона обов’язково проявиться в другому чи третьому поколінні. А якщо обидва батьки мають цю недугу, то в дитини вона буде стовідсотково, можливо, не одразу, а десь з 8—14 років. З віком спостерігаються зміни сітківки та рогівки. Особливо в тих, хто працює на комп’ютері.

— Я не можу сказати, що сучасні комп’ютери завдають багато шкоди очам. Але варто все ж таки вибирати колір екрана. Бажано, щоб то був не синій, бо він є токсичним для сітківки ока, і воно швидко втомлюється. Якщо, сидячи біля монітора, відчуваєте тепло, треба відсунутися далі, бо ризикуєте отримати синдром сухого ока. Працюючим за комп’ютером, варто не забувати кліпати очима разів двадцять на хвилину, вживати краплі «штучна сльоза», а також періодично дивитися в далечінь, — радить співрозмовник.

Берегти зір треба навіть не змолоду, а з колиски. Батьки мають пильно дивитися в очки своєму малюку. Після пологового будинку по центру зінички у дитинки можна побачити білу плямку — це може бути уроджена катаракта. Якщо одне око немовляти більше за інше, то може бути вроджена глаукома. А якщо у малого великі очі з блакитними склерами, це, може, й красиво, але недобре. Варто звернутися до офтальмолога. У перші три місяці життя в малечі закисають очки — то може бути кон’юнктивіт. В рік малюкові обов’язково треба перевірити зір, а в три — гостроту зору. Перед школою ще одне профілактичне обстеження, і потім кожні два роки перевірка гостроти зору за відомою всім таблицею з літерами.

У старшому віці люди страждають на гіпертонію, діабет, ендокринні хвороби, які впливають на судини очного дна. Картину погіршують погані екологія та харчування. Відбувається дегенерація сітківки. Тому фахівці радять усім, кому вже 40, відвідати офтальмолога. Бо це «улюблений вік» для глаукоми. Хвороба пов’язана з підвищенням внутрішньочного тиску. Він давить на зоровий нерв, той атрофується, і людина сліпне. Глаукома підступна, бо безболісна і майже не має симптомів. Головний метод лікування глаукоми в Україні — хірургічний, а за кордоном — терапевтичний.

— Чому?

— Через те, що культура населення, ставлення до власного здоров’я дуже низька. І основною причиною сліпоти в нашій країні є глаукома, — пояснює професор Риков. — Близько 200 тисяч хворих на цю недугу перебувають на диспансерному обліку. В світі щороку від глаукоми сліпне близько мільйона людей. В Англії, приміром, на лікування цієї хвороби виділяється на рік 38 мільярдів фунтів стерлінгів, і лише чотири із них йде на лікування, решта — на профілактику та на соціальні потреби людей, які осліпли через глаукому. На другому місці стосовно інвалідності по очних хворобах — травми ока, далі — дегенеративні захворювання, онкологічні та вроджені вади тощо.

А ось у країнах Європи дещо інша картина. Там на першому місці — онкологія. Та й травма ока посідає 5—6-те місце. Проте київські офтальмологи досягли майже європейських результатів — в нас травма ока в структурі інвалідності займає шосту позицію. А ще десять років тому була на першій. Цього досягли завдяки своєчасності доставки хворого, сучасному обладнанню і рівню фахівців.

Значних перемог офтальмологи досягли й у лікуванні катаракти. 70 відсотків хворих, котрі перебувають в очних стаціонарах, це люди, які страждають на цю недугу. Якщо 15 років тому інвалідність унаслідок катаракти становила 11 відсотків, то нині цей показник — 0,7 відсотка. С 1978 в Україні імплантуються штучні кришталики вітчизняного виробництва.

Така операція коштує приблизно п’ять тисяч гривень. Бюджетне лікування забезпечує переважно пільгові категорії. Наприклад, по Києву — це програма «Турбота». Центр мікрохірургії ока — бюджетна клініка.

— Киян лікуємо безплатно. Але на одного хворого виділяється на день 13 гривень на медикаменти та 9 гривень — на харчування. Тому інколи хворий має докупати ліки за свій кошт, — каже Сергій Олександрович. — Ще ми давно співпрацюємо зі страховими компаніями і лікуємо пацієнтів на основі страхової медицини. Майже стільки, скільки нам дає бюджет, заробляємо в такий спосіб. І завдяки тому виплачуємо щомісяця премії співробітникам.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.