Відповідно до протокольного доручення Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка в Одесі відбулася дводенна зустріч народних депутатів України і депутатів Державної Думи Російської Федерації.

Міжпарламентську групу Верховної Ради у зв’язках з Російською Федерацією очолили співголови Сергій Ківалов і Наталя Королевська. Група депутатів з Росії прибула до Одеси під керівництвом співкоординаторів Костянтина Затуліна, першого заступника голови комітету Держдуми у справам СНД і зв’язках із співвітчизниками, та заступника голови комітету Держдуми РФ у справах громадських об’єднань і релігійних організацій Сергія Маркова.

Відкриваючи робочу зустріч парламентаріїв двох держав, Сергій Ківалов зазначив, що між Україною і Росією діють сьогодні близько 200 міждержавних договорів, особливе місце серед яких займає договір про дружбу, співробітництво і партнерство між двома державами. Його термін минає 1 квітня 2009 року і до жовтня нинішнього року кожна зі сторін вправі попередити іншу, чи бажає вона вийти з Договору. У противному разі його автоматично буде пролонговано на десять років.

Костянтин Затулін у свою чергу заявив, що російська делегація розраховує на плідну працю з українськими колегами, і обидві сторони докладатимуть зусиль для зміцнення російсько-українських відносин.

Після завершення протокольної частини зустрічі журналістів попросили вийти із зали засідання і воно проходило за зачиненими дверима. Однак депутати, які виходили із зали, повідомляли, що велася гостра дискусія, було багато емоцій, суперечок, взаємних обвинувачень.

Як відомо, Державна Дума Федеральних Зборів Російської Федерації, провівши 1 квітня 2008 року парламентські слухання на тему «Стан російсько-українських відносин і виконання зобов’язань за договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Російською Федерацією та Україною», 4 червня на своєму засіданні звернулася до президента Росії і уряду Російської Федерації з низкою пропозицій. Серед них пропонувалося приєднання України до плану дії з підготовки до членства в Організації Північноатлантичного договору (НАТО) або інші форсовані кроки щодо вступу до НАТО вважати однобічним виходом України з Договору про дружбу і співробітництва між Російською Федерацією й Україною і розглянути питання про вихід з нього Російської Федерації.

У прийнятому депутатами Держдуми РФ документі містилися пропозиції щодо вжиття конкретних заходів по захисту прав російських співвітчизників і російськомовного населення України, особливо у сфері мови, освіти, релігії і культури. Російські депутати запропонували виділяти кошти з Федерального бюджету на фінансування в Україні філій російських вузів та інших освітніх закладів. Зокрема, передбачається створення зразкових російських гімназій у Києві, Одесі, Харкові, Донецьку, Севастополі, Луганську та інших містах.

У цьому ж документі говорилося, що на рівні двосторонніх відносин з Україною й у міжнародних організаціях порушити питання про недотримання в Україні норм міжнародного права, спрямованих на збереження, розвиток і використання мов і принципу багатомовної освіти стосовно національностей, які мешкають в Україні, а також про порушення прав і свобод російського і російськомовного населення в галузі освіти, прав на доступ до інформації рідною мовою, втручанні державних структур у справи Української православної церкви.

Таке рішення російських депутатів спричинило негативну реакцію з боку представників Верховної Ради. Зокрема, Голова Верховної Ради Арсеній Яценюк на засіданні 5 червня сказав:

— Український парламент уже котрий місяць демонструє неймовірну толерантність, дуже зважену і прагматичну позицію. І я гадаю, що наша мудрість зіграє тільки на значний позитив в україно-російських відносинах. За останні вісім місяців Верховна Рада України не прийняла жодної різкої заяви з україно-російських відносин. Ми вважаємо, такі відносини зобов’язані базуватися винятково на умовах договору, прагматичні, двосторонні, ефективні для двох наших держав і максимально деполітизовані з недопущенням усіх резонансних речей, у які нас мають намір утягти.

«Голос України» звернувся до учасників зустрічі в Одесі з проханням прокоментувати передбачувані результати дискусій.

Костянтин ЗАТУЛІН (депутат Державної Думи):

— Четвертого липня на розвиток прийнятого Державною Думою звернення до президента Росії та уряду Російської Федерації комітет Держдуми у справах СНД і зв’язках зі співвітчизниками вніс пропозиції про включення до Федерального бюджету Росії на 2009 рік фінансування щодо створення філій російських вузів в Україні. Передбачається, що в них буде навчатися 2,5 тисячі студентів. Ми також плануємо відкрити в найбільших українських містах зразкові російські гімназії і сприятимемо активізації діяльності інститутів російського цивільного суспільства, російських недержавних некомерційних організацій на території України.

Ми відстоюватимемо на зустрічі в Одесі питання остаточного і беззастережного скасування всяких «чорних списків» нев’їзних осіб у Росію й Україну. Останнім часом відновилася практика оголошення персонами нон грата політичних і громадських діячі.

Катерина ВАЩУК (народний депутат України, Блок Литвина):

— В українській делегації, на жаль, не було єдності у виробленні погоджених позицій у винесених для обговорення питаннях. Якщо одна частина народних депутатів підтримує курс на зміцнення міждержавних відносин, то інша намагається шляхом дрібних питань відійти від обговорення кардинального питання. А таким є питання майбутнього Договору між Україною і Росією.

Подібна зустріч депутатів двох держав — перша в історії відносин між Україною і Росією. Звісно, присутні сьогодні прагнення кожної із сторін диктувати свою волю, домагатися для себе якихось переваг. Бурхливу дискусію викликала проблема так званих «чорних списків». Справді, чому рішення про осіб цього списку приймають не глави держав, а міністри і правоохоронні органи?

Владислав КАСЬКІВ (народний депутат України, «НУ—НС»):

Мені здається, відмітною рисою зустрічі в Одесі є відкритість позицій. По суті, розпочалося формування нової культури спілкування парламентаріїв двох держав. Основа дебатів — дух і буква Договору між Україною і Росією. Вони не піддаються сумнівам. Ніхто не розраховує на сьогочасні домовленості. Ми на початку переговорного процесу й усвідомлюємо те, що народи двох країн чекають від нас результативних рішень.

На прес-конференції, що відбулася, Наталя Королевська, Сергій Ківалов, Костянтин Затулін і Сергій Марков підбили підсумки першого дня роботи. На думку керівників української і російської делегацій, перша за 17 років зустріч парламентаріїв двох держав показала зацікавленість сторін в активізації зусиль у роботі над пролонгацією договору між Україною і Росією.

Жодного документа в ході першого засідання прийнято не було. Передбачалося, що 6 липня після доопрацювання приймуть два документи — про скасування «чорних списків» політичних і державних діячів і звернення до президентів, урядів і парламентів України та Росії у зв’язку із закінченням 1 жовтня 2008 року терміну про пролонгацію Договору між двома державами.

Як заявив співкоординатор російської делегації Костянтин Затулін, підписання цих документів перенесено на 8 липня, тому що 6 липня не виявилося на місці співголови з української сторони Наталі Королевської і співкоординатора з боку Російської Держдуми Сергія Маркова.