Комітет Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку розглянув проект закону про внесення змін до Закону «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких законодавчих актів України». Цим внесеним Кабміном законопроектом пропонується збільшити на 1,6 мільярда гривень дохідну та видаткову частини держбюджету, спрямувавши 1,58 мільярда гривень на прискорення реалізації завдань у поточному році щодо переходу Збройних сил, інших військових формувань до комплектування військовослужбовцями за контрактом.

За результатами розгляду комітет спрямував пропозиції та зауваження до Комітету Верховної Ради з питань бюджету для врахування їх під час доопрацювання законопроекту до другого читання. Народні депутати, зокрема, пропонують передбачити видатки Міністерству транспорту та зв’язку на Державну спеціальну службу транспорту в розмірі 64,5 мільйона гривень.

Члени комітету зазначили, що прийнятим Верховною Радою в першому читанні 3 червня 2008 року законопроектом передбачено лише 23 мільйони гривень, що забезпечує потребу відповідно до проведених розрахунків тільки на 36 відсотків.

Також Комітет Верховної Ради з питань транспорту і зв’язку підтримує зміни до Закону «Про обов’язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів». Законопроектом (реєстр. №2282), поданим народним депутатом Анатолієм Семиногою, пропонується зобов’язати страхові компанії застосовувати коефіцієнти страхових тарифів залежно від наявності чи відсутності страхових випадків з вини страхувальника, відповідальність якого застрахована, під час визначення розміру страхового платежу. Проектом також передбачається зобов’язати Моторне (транспортне) страхове бюро України вести інформаційну базу про страхові випадки з вини цих осіб. Автор аргументує необхідність прийняття закону тим, що чинне законодавство фактично позбавляє власників наземних транспортних засобів, які здійснюють їх безаварійну експлуатацію, права на застосування пільгового коефіцієнта в разі зміни транспортного засобу.

Народний депутат А. Семинога вважає, що ухвалення закону дасть змогу зрівняти у правах власників наземних транспортних засобів і стимулювати їх до заміни застарілих транспортних засобів на більш нові та безпечні.

Під час обговорення члени комітету висловилися на підтримку законопроекту. Водночас народні депутати зауважили, що запропоновані зміни дублюють положення статті 8 чинного закону. У зв’язку з цим вони пропонують не доповнювати цю статтю новим пунктом, а викласти його в новій редакції.

***

Комітет Верховної Ради з питань податкової та митної політики рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до деяких законодавчих актів з питань відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва. Законопроектом (реєстр. №2405), зазначалося на засіданні комітету, пропонується «включити втрати сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва до системи оподаткування, законодавчо встановивши засади та порядок їх стягнення».

Сьогодні розмір та порядок визначення втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва, що підлягають відшкодуванню, регламентовано постановою Кабінету Міністрів. Нормативи втрат встановлено у фіксованому розмірі (тисяча гривень за 1 гектар) у розрізі регіонів та угідь. Втрати відшкодовуються юридичними і фізичними особами у двомісячний термін після затвердження в установленому порядку проекту відведення їм земельних ділянок, а в разі поетапного освоєння відведених угідь для видобування корисних копалин відкритим способом у міру їх фактичного надання.

Народні депутати наголосили, що «зазначений платіж вноситься одноразово за певні дії, вчинені юридичною або фізичною особою щодо відведених їм земельних ділянок». Водночас Закон «Про систему оподаткування» передбачає обов’язковий внесок до бюджету відповідного рівня або державного цільового фонду, який здійснюють платники податку в порядку і на умовах, що встановлюються законами України про оподаткування.

Члени комітету акцентували увагу на тому, що законопроектом «не визначено коло платників податку, об’єкт та базу оподаткування, розмір ставок, строк подання податкової декларації до органу державної податкової служби та порядок його сплати до бюджетів тощо». На їхню думку, «недоцільно запроваджувати новий податок, а задля ефективнішої реалізації порядку відшкодування втрат доцільно внести відповідні доповнення до статті 211 Земельного кодексу, передбачивши відповідальність за порушення земельного законодавства». Народні депутати вважають, що відповідні зміни доцільно внести до Кодексу про адміністративні правопорушення та до Кримінального кодексу.

Інформаційне управління апарату Верховної Ради.