Минулий тиждень був доволі спокійний, хоча таке затишшя буває перед грозами. У вівторок народні депутати Олександр Лавринович і Тетяна Лукаш розповіли, якою хоче бачити нову Конституцію Партія регіонів. Великого захоплення в суспільства ці пропозиції не викликали. Не реагували й інші політичні сили.

Водночас регіонали знехтували запрошення на зустріч Голови Верховної Ради Арсенія Яценюка. Натомість лідер комуністів П. Симоненко і представник Блоку Литвина Юрій Литвин обмінялися думками з главою парламенту про те, який має бути сесійний тиждень. Вони дійшли згоди, що передусім треба внести зміни до державного бюджету поточного року, а також прийняти низку законів, щоб пришвидшити підготовку до Євро-2012. Тим паче що у країні побували ревізори з УЄФА.

Економічною ситуацією переймалися і Президент, і уряд. Главу держави бентежить, що уряд ніяк не може погодити параметри грошової політики з Національним банком. Проте прем’єр усіх переконує, що в економіці повний порядок і їй не страшні ніякі грози, в тому числі інфляційні. Хоча експерти прогнозують, що зростання цін до кінця року становитиме не менш як 25 відсотків. Щоправда, Кабінет Міністрів у проекті змін державного кошторису заклав лише 15 відсотків.

Отож не дивно, що в четвер на раді коаліції склалося таке враження, ніби прем’єр і лідер «НУ—НС» В’ячеслав Кириленко говорили різними мовами. Ю. Тимошенко вкотре пообіцяла внести проект змін до головного фінансового документа країни, але так і не зробила цього. Вона також пообіцяла відзвітувати в сесійній залі, але після ухвалення програми дій уряду.

А тим часом загострюється ситуація у пропрезидентській фракції. В’ячеслав Кириленко попросив «самооборонців» не вносити кандидатуру Давида Жванії на посаду голови Антимонопольного комітету. Натомість народний депутат Олесь Доній заявив, що «самооборонці» з цим не згодні і продовжують наполягати на цій кандидатурі. Щоправда, виникли проблеми і в самого Давида Жванії. Апеляційний суд Києва скасував рішення Радянського суду столиці, за яким народний депутат отримав тоді громадянство нашої країни. У свою чергу Давид Жванія почав розповідати, що отруєння Віктора Ющенка не було. Хоча професор Соре із Женевської поліклініки навіть назвав кількість діоксину, яка потрапила до організму Президента, — 5 міліграмів.

Ще одна новина. БЮТ на з’їзді виключив Ігоря Рибакова, який вийшов з коаліції, зі своїх лав і збирається подати документи до ЦВК, щоб позбавити бунтаря депутатського мандата. Отож можна таки очікувати в липні сильних гроз. Політичних.